Meny

– Sjokkerende menneskerettsbrudd

Arr på venstre bein og magen til en person som ble skutt av sikkerhetsstyrker i Pibor 17. mars. Foto: Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International ber tirsdag sørsudanske myndigheter om å granske «sjokkerende menneskerettsbrudd» mot sivile gjennomført av landets sikkerhetsstyrker.

– Sør-Sudan bør umiddelbart handle for å gjøre slutt på menneskerettsbrudd som tortur, skyteepisoder og seksualisert vold utført av sikkerhetsstyrker som gjennomfører en avrustning av sivilbefolkningen i delstaten Jonglei, heter det i en uttalelse fra den London-baserte gruppa, ifølge AFP.

Avrustningsprogrammet i den urolige delstaten øst i landet ble påbegynt av sørsudanske sikkerhetsstyrker etter en bølge av etnisk motiverte voldshandlinger sent i desember.

Massakre

Angrepene etterlot nærmere 900 døde, ifølge FN-tall, etter at en anslått styrke på 8000 militsmedlemmer fra Lou Nuer-folket herjet i fylket Pibor, massakrerte medlemmer av den rivaliserende gruppen Murle, kidnappet kvinner og barn, raserte landsbyer og stjal kyr.

Hæren i Sør-Sudan er bygget opp av tidligere opprørssoldater, som siden dannet Sør-Sudans offisielle hær da landet ble uavhengig i 2011. Den har blitt sterkt kritisert for sin brutale behandling av sivilbefolkningen.

Les også: Eide ber Sør-Sudan tenke på seg selv

Snarere enn å bringe sikkerhet til regionen har Sør-Sudans hær og politistyrke «begått sjokkerende menneskerettsbrudd, og myndighetene har gjort svært lite for å stanse overgrepene», sier Afrika-direktør i Amnesty, Audrey Gaughran.

Tortur

I august rapporterte Human Rights Watch om «soldater som skyter på sivile og mishandler dem med slag, fasttjoring med tau og å dukke hodet deres under vann for å hente inn informasjon om hvor våpen befinner seg» i kampanjen for avrustning.

Amnesty International retter skarp kritikk mot sørsudanske sikkerhetsstyrkers fremferd i Jongeli øst i Sør-Sudan. Kart: Google Maps. Amnesty International retter skarp kritikk mot sørsudanske sikkerhetsstyrkers fremferd i Jongeli øst i Sør-Sudan. Kart: Google Maps.

FN uttalte også i august at verdensorganisasjonen var bekymret for en økning i «alvorlige menneskerettsbrudd som skal ha blitt begått av udisiplinerte elementer i den sørsudanske hæren», og uttrykte bekymring for at handlingene truet med å avspore fredsinnsatsen i området.

Les også: Statsansatte i Sør-Sudan har stjålet et norsk bistandsbudsjett

Jonglei er et av områdene som ble hardest rammet under borgerkrigen mellom Nord- og Sør-Sudan, som raste fra 1983 til 2005 og endte med en fredsavtale som førte til full uavhengighet for Sør.

Men den nye nasjonen flyter over av våpen, mens tungt væpnede grupper som en gang ble satt opp mot hverandre av regimet i Khartoum fremdeles er rivaliserende.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært