Meny

Debatten Romney må vinne

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney og USAs president Barack Obama barker natt til torsdag klokken 03.00 (norsk tid) sammen til duell i en debatt som karakteriseres som Romneys store sjanse til å gjenreise tilliten til ham blant det amerikanske folket. Foto: AFP PHOTO - Chip Somodevilla/Getty Images/AFP - Jewel Samad/AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk ekspert forventer skittkasting i det som er «vinn eller forsvinn» for utfordreren.

Klokken 03 natt til torsdag holdes debatten republikanernes presidentkandidat Mitt Romney må vinne.

– Romney vil være «attack dog». Han må angripe Obama, sier Ole O. Moen, professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo til ABC Nyheter.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney er under stort press foran nattens valgkampdebatt i Denver mot sittende president Barack Obama, og må ifølge flere eksperter imponere for ikke å bli akterutseilt i valgkampen.

- Vinn eller forsvinn

Selv om han har tatt noe innpå ligger Mitt Romney fortsatt bak Obama på meningsmålingene, og har dermed større behov enn Obama for en seier i nattens 90 minutter lange duell, som er den første av tre debatter som vil foregå over de fire neste ukene.

- Jeg tror han trenger en ganske overbevisende seier, sier David Yepsen, direktør ved Paul Simon Politiske Institutt i Illinois til nyhetsbyrået Reuters.

- Han har hatt noen dårlige uker og trenger å forandre tonen i valgkampen, sier han.

- Dette er vinn eller forsvinn for Romney. Han burde ligget foran i valgkampen. For å komme foran må han gjøre det bra i debatten, og det vet han selv veldig godt, sier Moen til ABC Nyheter.

- Synserne påstår at Obama er rusten når det gjelder debatt, og vi skal huske på at Romney har debattert i hele valgkampen. Men jeg vil påstå at det ikke er de skarpeste knivene i skuffen Romney har debattert med. Obama er en helt annen vektklasse, selv om han riktignok ikke er noen stjernedebattant, sier han.

Les også: Obama øker ledelsen i vippestater

- Farlig i fri dressur

Professor Emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen, mener Mitt Romney må imponere under nattens debatt om han skal ha sjans til å bli USAs neste president. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXProfessor Emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen, mener Mitt Romney må imponere under nattens debatt om han skal ha sjans til å bli USAs neste president. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Etter en privat pengeinnsamling i mai i år ble et opptak der Romney betegner 47 prosent av det amerikanske folket som arbeidsskye trygdemottakere det store samtaleemnet da det lekket til pressen i forrige måned.

Republikaneren har den senere tiden forsøkt å drive brannslukking, og er nødt til å ytterligere forsterke bildet av at han er tilstede også for de med lav inntekt i USA i nattens debatt, om han skal kunne ha forhåpninger om å gå seirende ut av den. 

- Romney har begått dumheter som er vanskelige å tro på i og med at han sitter der han gjør. Han har skutt seg selv i foten med uttalelsene, og han er farlig i fri dressur. Men jeg tror coachingen som rådgiverne har gitt ham har skremt av han noe av dette, sier Moen.

Professoren ser riktignok ikke bort fra at presidentkandidaten kan tabbe seg ut ytterligere under debatten.

- Man skal aldri si aldri. Han har sagt mye rart som er imot hans egne interesser. Det Romney har sagt er ikke sånn man sier når man skal løfte en nasjon ut av elendighet, sier Moen. 

Les også: - En president jobber for alle

Forventer skittkasting

Ifølge Reuters har den amerikanske arbeidsledigheten vært på over åtte prosent de siste 43 månedene. Arbeid og utvikling innenriks vil således være det store temaet velgere vil være opptatt av, og Moen tror Romney vil kunne hente stemmer om han holder seg til det han er god på. 

- Økonomien, og hvordan man skal fikse den, er Romneys sterke side, mener han. 

Nå har Romney imidlertid også beveget seg ut i utenrikspolitikken, en manøver Moen sier det er en del rådgivere som har advart mot.

- Obama har selv vært litt uheldig med uttalelser omkring Libya, og sikkerheten rundt amerikanske ambassader, så det frister nok å snakke om det, sier han. 

Samtidig har heller ikke Obama glemt avsløringene som kom i The New York Times nylig, om hvordan Romney skaffet seg pengene sine på utenlandske investeringer; en avsløring som viste seg upopulær i et arbeidsmarked som er rammet av store nedskjæringer som følger av økt utenlandsk konkurranse. 

- Det vil bli en del skittkasting vil jeg tro, sier Moen

Les også: Romney lover jobber og nytt håp

Seieren vil avhenge av hvem som ser

Etter å tidligere ha forsøkt å ro seg inn mot det moderate midten tidligere i valgkampen tror Moen det kan hende at Romney ønsker å nærme seg den ytre høyrefløyen av velgere under nattens debatt.

- Romney har et troverdighetsproblem på ytre høyre. Det ser ut til at det ikke er så mye velgere å hente på midten, så jeg tror kanskje Romney igjen vil hevde at han er et alternativ med en annen filosofi enn Obama. Det som driver de ytterst til høyre er hatet mot Obama og det han står for, så jeg tror Romney vil fremstå som litt mer høyrevridd enn før, sier han. 

I amerikanske medier snakkes det mye om å vinne debatten. Moen mener begge leier uavhengig av resultatet vil hevde at de vinner, og at seieren vil avhenge av hvem som ser.

- Obama har karisma og ordet i sin makt på andre måter enn det Romney har. Det er ingen tvil om hvem folk liker best. Noen få ganger skjer det helt klart at noen kommer seirende ut av debatten, men hvem som «vinner» i natt avhenger mye av lytterens sympatier og innstilling, sier han til ABC Nyheter.

Les også:

Stadig flere amerikanere gir opp jakten på jobb

Mitt Romney har få tilhengere i Europa

Ryan lover ny kurs

Les flere nyheter


Populært