Debatten Romney må vinne

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney og USAs president Barack Obama barker natt til torsdag klokken 03.00 (norsk tid) sammen til duell i en debatt som karakteriseres som Romneys store sjanse til å gjenreise tilliten til ham blant det amerikanske folket. Foto: AFP PHOTO - Chip Somodevilla/Getty Images/AFP - Jewel Samad/AFP
Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney og USAs president Barack Obama barker natt til torsdag klokken 03.00 (norsk tid) sammen til duell i en debatt som karakteriseres som Romneys store sjanse til å gjenreise tilliten til ham blant det amerikanske folket. Foto: AFP PHOTO - Chip Somodevilla/Getty Images/AFP - Jewel Samad/AFP

Norsk ekspert forventer skittkasting i det som er «vinn eller forsvinn» for utfordreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 03 natt til torsdag holdes debatten republikanernes presidentkandidat Mitt Romney må vinne.

– Romney vil være «attack dog». Han må angripe Obama, sier Ole O. Moen, professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo til ABC Nyheter.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney er under stort press foran nattens valgkampdebatt i Denver mot sittende president Barack Obama, og må ifølge flere eksperter imponere for ikke å bli akterutseilt i valgkampen.

- Vinn eller forsvinn

Selv om han har tatt noe innpå ligger Mitt Romney fortsatt bak Obama på meningsmålingene, og har dermed større behov enn Obama for en seier i nattens 90 minutter lange duell, som er den første av tre debatter som vil foregå over de fire neste ukene.

- Jeg tror han trenger en ganske overbevisende seier, sier David Yepsen, direktør ved Paul Simon Politiske Institutt i Illinois til nyhetsbyrået Reuters.

- Han har hatt noen dårlige uker og trenger å forandre tonen i valgkampen, sier han.

- Dette er vinn eller forsvinn for Romney. Han burde ligget foran i valgkampen. For å komme foran må han gjøre det bra i debatten, og det vet han selv veldig godt, sier Moen til ABC Nyheter.

- Synserne påstår at Obama er rusten når det gjelder debatt, og vi skal huske på at Romney har debattert i hele valgkampen. Men jeg vil påstå at det ikke er de skarpeste knivene i skuffen Romney har debattert med. Obama er en helt annen vektklasse, selv om han riktignok ikke er noen stjernedebattant, sier han.

Les også: Obama øker ledelsen i vippestater

- Farlig i fri dressur

Professor Emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen, mener Mitt Romney må imponere under nattens debatt om han skal ha sjans til å bli USAs neste president. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXProfessor Emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen, mener Mitt Romney må imponere under nattens debatt om han skal ha sjans til å bli USAs neste president. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Etter en privat pengeinnsamling i mai i år ble et opptak der Romney betegner 47 prosent av det amerikanske folket som arbeidsskye trygdemottakere det store samtaleemnet da det lekket til pressen i forrige måned.

Republikaneren har den senere tiden forsøkt å drive brannslukking, og er nødt til å ytterligere forsterke bildet av at han er tilstede også for de med lav inntekt i USA i nattens debatt, om han skal kunne ha forhåpninger om å gå seirende ut av den.

- Romney har begått dumheter som er vanskelige å tro på i og med at han sitter der han gjør. Han har skutt seg selv i foten med uttalelsene, og han er farlig i fri dressur. Men jeg tror coachingen som rådgiverne har gitt ham har skremt av han noe av dette, sier Moen.

Professoren ser riktignok ikke bort fra at presidentkandidaten kan tabbe seg ut ytterligere under debatten.

- Man skal aldri si aldri. Han har sagt mye rart som er imot hans egne interesser. Det Romney har sagt er ikke sånn man sier når man skal løfte en nasjon ut av elendighet, sier Moen.

Les også: - En president jobber for alle

Forventer skittkasting

Ifølge Reuters har den amerikanske arbeidsledigheten vært på over åtte prosent de siste 43 månedene. Arbeid og utvikling innenriks vil således være det store temaet velgere vil være opptatt av, og Moen tror Romney vil kunne hente stemmer om han holder seg til det han er god på.

- Økonomien, og hvordan man skal fikse den, er Romneys sterke side, mener han.

Nå har Romney imidlertid også beveget seg ut i utenrikspolitikken, en manøver Moen sier det er en del rådgivere som har advart mot.

- Obama har selv vært litt uheldig med uttalelser omkring Libya, og sikkerheten rundt amerikanske ambassader, så det frister nok å snakke om det, sier han.

Samtidig har heller ikke Obama glemt avsløringene som kom i The New York Times nylig, om hvordan Romney skaffet seg pengene sine på utenlandske investeringer; en avsløring som viste seg upopulær i et arbeidsmarked som er rammet av store nedskjæringer som følger av økt utenlandsk konkurranse.

- Det vil bli en del skittkasting vil jeg tro, sier Moen

Les også: Romney lover jobber og nytt håp

Seieren vil avhenge av hvem som ser

Etter å tidligere ha forsøkt å ro seg inn mot det moderate midten tidligere i valgkampen tror Moen det kan hende at Romney ønsker å nærme seg den ytre høyrefløyen av velgere under nattens debatt.

- Romney har et troverdighetsproblem på ytre høyre. Det ser ut til at det ikke er så mye velgere å hente på midten, så jeg tror kanskje Romney igjen vil hevde at han er et alternativ med en annen filosofi enn Obama. Det som driver de ytterst til høyre er hatet mot Obama og det han står for, så jeg tror Romney vil fremstå som litt mer høyrevridd enn før, sier han.

I amerikanske medier snakkes det mye om å vinne debatten. Moen mener begge leier uavhengig av resultatet vil hevde at de vinner, og at seieren vil avhenge av hvem som ser.

- Obama har karisma og ordet i sin makt på andre måter enn det Romney har. Det er ingen tvil om hvem folk liker best. Noen få ganger skjer det helt klart at noen kommer seirende ut av debatten, men hvem som «vinner» i natt avhenger mye av lytterens sympatier og innstilling, sier han til ABC Nyheter.

Les også:

Stadig flere amerikanere gir opp jakten på jobb

Mitt Romney har få tilhengere i Europa

Ryan lover ny kurs

Les flere nyheter


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Siste nytt
22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Populært