Meny

Aktor vil ha ni måneders fengsel for Birkedal

Aktor vil ha ni måneders fengsel for Birkedal

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Tormod Haugnes mener Trond Birkedal bør straffes strengt for å ha hatt seksuell omgang med en 15-årig gutt og utnyttet sin stilling som FpU-leder.
Fakta om Birkedal-saken:
  • 20. mars 2011 ble Trond Birkedal pågrepet og siktet for utuktig atferd
  • Han var da ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Stavanger og tidligere leder for FpU
  • 16. februar 2012 ble han funnet skyldig i uanstendig atferd mot ni gutter, blant annet ved bruk av falsk nettprofil og smugfilming av dem på badet hans.
  • Han ble frifunnet for det alvorligste punktet i saken, seksuell omgang med en 15-åring.
  • Stavanger tingrett dømte ham til 60 dagers fengsel, hvorav 40 betinget. Med fradrag av tiden han satt i varetekt, slapp han å sone.
  • Påtalemyndigheten anket det ene punktet han ble frifunnet for, og ankesaken har gått i Gulating lagmannsrett fra 1. til 3. oktober 2012
  • Aktor Tormod Haugnes la ned påstand om ni måneders fengsel for Birkedal

Birkedal er i Gulating lagmannsrett tiltalt for å ha hatt seksuell omgang i 2008 med den da 15 år gamle gutten. Dette skal ha funnet sted på et hotellrom i Oslo. Birkedal var avtroppende leder i FpU, der gutten var medlem.

I sin prosedyre onsdag vektla aktor Tormod Haugnes Birkedals stilling og mente han har opptrådt kynisk og planlagt.

– Han chattet med fornærmede under fiktiv id, Boynor, på Gaysir (nettsted for homofile). Han visste hvem han var, hvilken legning han hadde, han visste at han var 15 år, at han var en sårbar gutt og et lett offer. Han inviterte ham til å overnatte på hotellrommet sitt. Det var en bevisst handling. Han burde heller ha skygget unna denne gutten, sa Haugnes ifølge Stavanger Aftenblad.

Han betegnet Birkedals handlinger som et overgrep fra en ledende person, noe som bør gi strengere straff. Deretter la han ned påstand om ni måneders fengsel, samme påstand som i tingretten, der Birkedal ble frifunnet 16. februar i år.

Erstatningskrav

Den tidligere ordførerkandidaten fra Frp i Stavanger har hele tiden stått fast på at han og gutten bare sov i samme seng den aktuelle natten. Den fornærmede sier derimot at Birkedal ga ham en intim massasje før de to hadde seksuell omgang.

Bistandsadvokat for fornærmede, Hege Salomon, tok i sin prosedyre opp flere elementer som virker skjerpende i saken. Blant annet vektla hun hvordan Frp og FpU ikke støttet gutten da han et år senere fortalte sin versjon av hva som skjedde på hotellrommet. Foreldrene ble heller ikke orientert. Gutten ønsket ikke å politianmelde saken, men ønsket at partiet skulle ta det opp med Birkedal, slik at ikke flere unggutter skulle utsettes for det samme.

Da Birkedal ble konfrontert med beskyldningene, nektet han plent – og ble trodd, blant annet av daværende generalsekretær Geir Mo. Fornærmede har i ettertid slitt psykisk.

Salomon mener Høyesteretts norm for oppreisning i voldtektssaker på 150.000 kroner gir en pekepinn på hva erstatningen bør ligge på i denne saken og legger ifølge Rogalands Avis ned påstand om 75.000 kroner i oppreisning.

Tror på frifinnelse

Trond Birkedal sier til NTB, via sin rådgiver Terje Helleland, at han synes det er vondt å sitte i retten anklaget for noe han ikke har gjort.

– Det er veldig spesielt å høre om anklagerens dramatiske liv. Men, hans drama ingenting med meg å gjøre, sier Birkedal.

Ingen av partene har konkrete bevis i saken, og aktor Haugnes sa i sin prosedyre at det ikke er uvanlig med påstand mot påstand i slike saker. Han minnet på at man ikke skal vurdere uttalelsene ut fra alder og posisjon:

– En samfunnsstøtte teller ikke mer enn en ung og utagerende homofil, påpekte Haugnes.

Birkedal har likevel tro på at han blir trodd også i lagmannsretten:

– De ting jeg ble frikjent for i tingretten, er blitt godt belyst også i lagmannsretten. Jeg har ikke gjort det jeg er anklaget for og klarer ikke å se hvordan jeg skal bli dømt for det.

Les også:

Birkedal nektet straffskyld

Aktoratet anker Birkedal-saken

Birkedal dømt til 60 dagers fengsel

Birkedal: - Et hakk i beltet å påstå sex med meg


Les flere nyheter

Populært