Meny

Romsøppel brant opp i atmosfæren

ATV Edoardo Amaldi og Den internasjonale romstasjonen fyrer av sine motorer for å skyve på banen til romstasjonen. Foto: Esa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et digert forsyningsskip til Den internasjonale romstasjonen (ISS) brant opp over Stillehavet tidlig onsdag.

Den planlagte ødeleggelsen av skipet kom etter et seks måneder langt oppdrag til ISS, sier Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) ifølge AFP.

Full av søppel fra romstasjonen koblet den Automatiske Overføringsfartkosten (ATV) seg løs fra menneskehetens utpost i rommet fredag.

- Edoardo Amaldi og søppelet ombord brant opp harmløst i den øvre delen av atmosfæren klokka 03.30 (norsk tid), heter det i en pressemelding fra ESA.

Frakoblingen fra romstasjonen ble utsatt med tre dager fordi astronautene ombord hadde sendt en feil identifikasjonskode til farkosten.

Les også: Mars-roveren fant uttørket elveleie

Forsyningsskipet hadde sitt navn etter en italiensk fysiker fra det 20. århundret. Edoardo Amaldi var den tredje av fem ATVer Europa skal bringe opp til ISS. Robotfarkostene, hver av dem på størrelse med en dobbeltdekkerbuss i London, er bygget for enveisturer.

De tar mer seg tonnevis av mat, vann, luft, utstyr og andre forsyninger til ISS-mannskapet. ATVene bruker også motorer ombord til å heve ISS, hvis høyde over havet synker fordi den går i lav bane og trekkes på av atmosfæriske molekyler.

Les også: Voyager forlater solsystemet

Ved enden av turen fylles de med søppel og menneskelig avfall, kobles løs og brenner opp i en kontrollert prosess over den minst befolkede delen av kloden.

De siste to ATVene sendes opp i april 2013 og april 2014, sier ESA.

Les mer om verdensrommet

Populært