Meny

Russisk avis: Gamle atomvåpen skal testes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland planlegger å teste sine aldrende atomvåpen på Novaja Semlja, ifølge ubekreftede meldinger. – Grunn til bekymring, mener Bellona.

Kilder i det statlige atomselskapet Rosatom sier til avisen Nezavisimaja Gazeta at det kan bli nødvendig med nye tester av atomstridshoder, skriver Finnmark Dagblad.

Testene kalles subkritiske prøvesprengninger, altså ikke en ukontrollert massedeling som en atomeksplosjon. Testen foregår ved at man ser på hvordan vanlig sprengstoff påvirker plutonium og uran, som er en del av stridshodet. Kun små mengder fissilt materiale og ingen radioaktivitet skal slippes ut.

– Dette kan gjøres i et laboratorium. Det er ikke noen miljømessig fare i seg selv, men det tyder på at de forbereder noe større og at det kan gå i retning av å gjennomføre vanlige atomsprengninger, sier Igor Kudrik, som jobber med atomsikkerhetsspørsmål for Bellona.

Ingen test siden 2000

Det eneste gjenværende området for prøvesprengninger i Russland er på Novaja Semlja, som ligger omtrent 100 mil fra Finnmark.

Testene er ennå ikke bekreftet fra russiske myndigheter, men flyplassen på Novaja Semlja som forsyner atomprøvestedet i Matotsjkinsundet, ble stengt for sivil lufttrafikk i slutten av august, melder Barents Observer.

Russland utførte en rekke subkritiske tester på slutten av 1990-tallet, men siden 2000 har det vært stille. Selv om Russland har verdens største lager av atomstridshoder, så er de veldig gamle. Dette antas å være grunnen til at testingen nå kan bli tatt opp igjen.

Les også: - En gnist kan utløse atomkrig

Følger utviklingen

I Sovjet-tiden ble plutoniumstridshoder skiftet ut etter maksimalt ti år, men dette var en svært kostbar prosess. Testene skal avsløre om man fortsatt kan bruke de gamle stridshodene selv om noe av plutoniumet de inneholder har blitt omdannet til americium.

– Det faktum at de nå skal begynne igjen, tyder på at de forbereder noe større på sikt. Det gir grunn til bekymring, sier Kudrik til NTB.

Han sier både miljøorganisasjonen Bellona og norske myndigheter følger nøye med på det som skjer.

– Norge prøver å vise en samarbeidsvillig holdning, men har allerede stilt spørsmål om dette. Dette kommer på toppen av andre bekymringsfulle temaer, som atomavfall i Barentshavet og den kasserte ubåten K27 som kan komme til å eksplodere, sier Kudrik.

Les også:

- Iran og Nord-Korea i forskningssamarbeid

- Nord-Korea kan bli atommakt

Les flere nyheter

Populært