Meny

Kvinner løy om voldtekt - kan få fengsel

KOMPLISERT: Voldtektssaken med de to kvinnene som nå er siktet for falsk forklaring har flere sider, mener deres forsvarere. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kvinner har i Stavanger tingrett erkjent falsk forklaring i forbindelse med en påstått voldtekt. Kvinnenes forsvarere mener voldtekten likefullt kan ha funnet sted.

De to kvinnene på 21 og 22 år erkjente straffeskyld da saken mot dem nylig kom opp i retten, der duoen var tiltalt for å ha avgitt falske forklaringer.

I sin avslutningsprosedyre påpekte aktor at kvinnenes falske forklaringer fikk store konsekvenser.

- De var medvirkende til at en mann ble varetektsfengslet siktet for voldtekt og trusler, sier aktor, som mener at begge de to kvinnene må dømmes til fengsel, sa aktor ifølge Aftenbladet.

Halt ut i tid

Aktor krever 45 dagers ubetinget fengsel for 21-åringen, og 45 dagers fengsel hvorav 20 dager blir gjort betinget for 22-åringen.

Samtidig understrekes det at aktoratets påstand ville vært strengere om saken ikke hadde blitt halvannet år gammel før tiltale ble tatt ut.

Kvinnenes forsvarere mener derimot at den lange liggetiden må gi enda større strafferabatt, ettersom kvinnene innrømmet de falske forklaringene allerede i desember 2010.

Les også: Festvoldtekter mest vanlig

Utelukker ikke voldtekt

Mannen som ble utpekt som gjerningsmann ble løslatt fra varetekt kort tid etter at kortene var lagt på bordet, og siden har både voldtektssaken og trusselsaken mot samme mann blitt henlagt.

22-åringen hevder likevel at hun virkelig trodde venninnen på 21 år hadde blitt voldtatt, og at hun derfor følte seg presset til å «pynte» på forklaringen for å gjøre den mer troverdig.

I retten minnet også forsvarerne om at deres klienter ikke er tiltalt for falsk anklage, men kun falsk forklaring.

De mener således at voldtekten av 21-åringen kan være reell, og underbygger dette med at 21-åringen fikk påvist merker på armene, kul i hodet og blodige merker i nakken på voldtektsmottaket.

Les også: Anket dom på fem år for voldtekt

- Må ha voldtekt som førsteprioritet

Nylig uttalte statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) at han er kritisk til hvordan det norske samfunnet bekjemper voldtekt.

På sin Facebook-side la Ingebrigtsen ut en lengre melding der han tar et oppgjør med hvordan det norske samfunnet håndterer voldtektsforbrytelser.

«For ofte for sen etterforskning. For ofte jenter som føler seg mistenkeliggjort. For ofte for kort straff med tidlig løslatelse. Voldtekt kan ødelegge liv. Som samfunn må vi reagere strengt og tydelig», skriver han.

Til ABC Nyheter sa statssekretæren blant annet følgende.

- Jeg ser alt for ofte at voldtatte kvinner avhøres alt for sent. Jeg vil at politiet skal ha vold og voldtekt som prioritet nummer én, sier han.

Les også:

Voldtekstmann kjemper for kvinners rettigheter

Ung jente voldtatt - tvunget til å gifte seg med overgriperen

Ber om 12 års forvaring for voldteksttiltalt


Les flere nyheter

Populært