Meny

– Verden trenger 600 millioner nye arbeidsplasser

Den største utfordringen framover er å skape nok arbeidsplasser til å holde tritt med den globale befolkningsveksten, sier Verdensbankens president Jim Yong Kim. Foto: EPA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre millioner nye arbeidsplasser må skapes innen 2020 for å holde tritt med den globale befolkningsveksten, ifølge en ny rapport fra Verdensbanken.

Rapporten setter søkelys på antall arbeidsplasser i forhold til den globale økonomiske utviklingen.

Befolkningsveksten er sterkest i Asia og Afrika sør for Sahara, og til sammen er det behov for 600 millioner nye arbeidsplasser i forhold til nivået fra 2005, påpeker Verdensbanken.

Men denne målsettingen trues av den globale økonomiske krisen. I dag er om lag 200 millioner mennesker arbeidsløse, og blant dem er 75 millioner under 25 år.

– Endrer samfunn

Verdensbanken påpeker at det er avgjørende for et lands utvikling at arbeidsplassene ikke barer sikrer arbeidstakerne lønn. De må også få byer til å fungere bedre, beskytte miljøet og redusere fattigdom.

Les også: Slik blir framtidas yrker

– En god jobb kan forandre et menneskes liv, og de riktige jobbene kan forandre et helt samfunn, sier Verdensbankens president Jim Yong Kim.

– Makthaverne må sette arbeidsplasser øverst på dagsorden for å øke velferden og bekjempe fattigdom, sier han videre.

Samarbeid

Jim understreker også betydningen av et velfungerende samarbeid mellom offentlig og privat sektor, som står for 90 prosent av alle arbeidsplasser.

Les også: Forskere: Mer regn i fremtiden

– Derfor trenger vi å finne ut hvordan vi best kan hjelpe små virksomheter og landbruket med å vokse. Arbeidsplasser betyr håp og fred. Arbeidsplasser kan gjøre vaklende land stabile.

Les også: Her er utfordringene til fremtidens sjefer


Les flere nyheter her

Populært