Meny

Kripos ser ingen klare fellestrekk i bortføringssakene

MØTTE PRESSEN: Politiinspektør Reidar Bruusgaard i Kripos orienterer pressen etter koordineringsmøtet mellom politidistriktene som har registrert forsøk på bortføring av barn den siste tiden. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos opplyser at de ikke ser noen klare fellestrekk mellom de ulike bortføringsforsøkene på Østlandet de siste dagene.
Bortføringsforsøk på Østlandet:

Politiet på Østlandet har fått melding om flere bortføringsforsøk i løpet av de siste to ukene:

* Torsdag 20. september skal ei 13 år gammel jente ha blitt overfalt av en mann og forsøkt dratt inn i en bil i Eidsvoll.

* Fredag 21. september skal ei 15 år gammel jente ha blitt forsøkt dratt inn i en grå varebil ved gamle Øvre Dalen skole i Gan i Fet kommune.

* Fredag 21. september skal to kvinner på 19 og 20 år ha blitt utsatt for to separate bortføringsforsøk i Drammen. Kvinnene har beskrevet tre menn i 20-årene med utenlandsk utseende som snakket gebrokkent. I det ene tilfellet ble bilen beskrevet som en hvit kassebil. I det andre tilfellet ble bilen beskrevet som liten, mørk og med sotete ruter og svarte felger. En mann ble pågrepet i saken, men politiet sier de ikke er sikre på om de har tatt rett person.

* Tirsdag 25. september skal en mann ha forsøkt å lokke en åtte år gammel gutt inn i en blå bil på størrelse med en Peugeot 505 i Lommedalen i Bærum. Mannen ble beskrevet som skjeggete og mørk.

* Torsdag 27. september skal ei 13 år gammel jente ha blitt forsøkt lokket inn i en blå bil i Lommedalsveien i Bærum.

* Fredag 28. september skal ei elleve år gammel jente ha blitt forsøkt lokket inn i en hvit kassebil på Emma Hjort i Bærum.

* Søndag 30. september skal ei 15 år gammel jente har blitt forsøkt dratt inn i en hvit varebil i Nord-Odal. To menn i bilen snakket engelsk. Den ene hadde skjegg og bart, den andre var glattbarbert. Begge hadde svarte gensere, ifølge jentas beskrivelser.

* Mandag 1. oktober har tre små gutter forklart at en mann prøvde å lokke dem til seg i en mørk bil i Sandefjord. I bilen hadde mannen en stor bamse i passasjersetet. En mann meldte seg senere for politiet fordi han mente beskrivelsen i mediene lignet på ham. Han nekter for å ha noe med saken å gjøre, og tirsdag ble han løslatt etter avhør.

* Tirsdag 2. oktober ble politiet i Hedmark varslet om at to voksne menn i en varebil eller kassebil hadde tatt kontakt med ei jente i Elverum mellom klokka 14 og 14.30. Ettersom jenta ikke kjente dem, løp hun av gårde. Politiet undersøker saken og ber om tips.

Mandag ble det holdt et koordineringsmøte mellom Kripos og flere politidistrikter.

– Vi har gjort en overordnet analyse av sakene som også er kjent gjennom mediene. Vi ser ingen klare fellestrekk i sakene. Det er selvfølgelig altfor tidlig for å konkludere med noe, sier politiinspektør Reidar Bruusgaard i Kripos etter møtet.

– Om vi kan si noe generelt om disse sakene, er det at bevisene synes å variere, sier Bruusgaard.

Tas på høyeste alvor

Sakene skal fortsatt etterforskes lokalt, mens Kripos vil ha en koordinerende rolle.

– Med det mener vi at vi vil følge disse sakene gjennom et miniprosjekt, med henblikk på å foreta en grundigere analyse, og se om lignende saker kan ha kobling til de eksisterende sakene. Dette er saker som tas på høyeste alvor, sier politiinspektøren.

– Målsettingen vår er at befolkningen ikke skal trenge å uroe seg, sier han.

Bortføringsforsøkene gjelder politidistriktene Romerike, Søndre Buskerud, Asker og Bærum, Hedmark og Vestfold.

Les også: Denne mannen er etterlyst av politiet

- Sigrid-saken kan ha inspirert andre

Etter at flere meldinger om bortføringsforsøk begynte å strømme inn, uttalte flere krimeksperter at de frykter en smitteeffekt.

Ettert at to jenter ble forsøkt bortført på like mange dager ved Romerike, innrømmet voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, ved Politihøyskolen, at hun var bekymret.

Bakgrunn: 15-åring forsøkt dratt inn i bil | 13-åring forsøkt bortført

– Vi vet at slike hendelser kan ha en inspirasjonseffekt. Dersom noen er i tilsvarende modus og har tilsvarende egenskaper, kan det trigge dem til å handle likt, sa hun til VG.

Voldsforskeren hevdet også at den massive medieomtalen av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne kan ha inspirert andre.

Oslo politidistrikts tidligere leder for voldsavsnittet, Finn Abrahamsen, mener det virker merkelig hvis det første forsøket på bortføring har inspirert det neste. Han mener at politiet må sammenholde teoriene og se om det er de samme personene som står bak.

Les også:

Mann med bamse i bil løslatt

- Kvinne dratt inn i bil og voldtatt

Barneskoler advarer mot mystisk person

Les flere nyheter

Populært