Meny

- En gnist kan utløse atomkrig

Nord-Koreas viseutenriksminister Pak Kil Yon taler for den 67. årlige generalforsamlingen i FN 1. oktober. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nordkoreansk minster advarte mandag mot USAs «fiendtlige politikk» fra FNs talerstol i New York.
I sin tale ved avslutningen av FNs årlige generalforsamling uttalte Nord-Koreas viseutenriksminister Pak Kil Yon at Sør- og Nord-Korea har blitt «verdens farligste sted», og lovet å bruke Nord-Koreas «mektige» militære avskrekkingsstyrke mot enhver «skjødesløs provokasjon», melder AP.


- Den eneste måten å unngå krig og sikre varig fred på den koreanske halvøya er at USA stanser sin fiendtlige politikk mot Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Koreas offisielle navn), sa han.

Les også: - Iran og Nord-Korea i forskningssamarbeid

USAs utenriksdepartement ønsket ikke å kommentere talen, melder AP.

Pak viet store deler av talen til den fortsatte krigstilstanden med USA 60 år etter Koreakrigen, som raste fra 1950-53. Den ble avsluttet med en våpenhvile, men ingen fredsavtale.

Atomprøvesprengninger

Siden den gang har Washingtons intensjon vært å «ødelegge ideene og systemet vårt folk har valgt, okkupere hele den koreanske halvøya og bruke den som springbrett for USAs strategi om å dominere hele Asia», sa ministeren. «I dag, grunnet USAs fiendtlige politikk mot Nord-Korea», sa Pak, «fortsetter syklusen av konfrontasjon og økende spenning som er et pågående fenomen på den koreanske halvøya, som har blitt verdens farligste sted der en gnist av ild kan starte atomkrig».

Se også: Nye trusler fra Nord-Korea

Siden 2003 har USA, Russland, Kina, Japan og Sør-Korea forsøkt å fremforhandle en nedrustningsavtale med Nord-Korea som kan stanse landets atomprogram. Landet gjennomførte en atomprøvesprengning i 2006 som førte til FN-sanksjoner. Nord-Korea forlot samtalene i 2009 og prøvesprengte sin andre atombombe samme år. Hittil har forsøkene på å starte sekspartssamtalene på nytt vært fruktesløse.

Rakett-test

Pak kritiserte militærøvelsen mellom USA, Sør-Korea og sju andre land i august , der 80.000 soldater tok del. «[Øvelsene] driver situasjonen på den koreanske halvøya til randen av krig», sa ministeren.

Les også: - Nord-Korea kan bli atommakt

Båndene mellom de splittede koreanske landene er på et frysepunkt etter den mislykkede nordkoreanske rakettoppskytningen i april. Nord-Korea hevdet oppskytningen var ment å plassere en observasjonssatellitt i bane, mens USA, Sør-Korea og andre kalte det et skalkeskjul for test av en langdistanserakett.

Les flere nyheter

Populært