Meny

- Selger oppdrettsfisk som fjellørret

Det er ikke slike forhold MENYs «fjellørret» kommer fra. Forfatter Gert Nygårdshaug mener at det er det de får kundene sine til å tro (Foto: NTB/scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Grov villedning, sier forfatter Gert Nygårdshaug om matvarekjeden Menys merking av fisk. Han får støtte fra Forbrukerrådet.

- Når MENY i fiskedisken har ørret merket «fjellørret», er dette et grovt utslag av forbruker-villedning. Det er ikke fjellørret. Det er oppdretts-ørret. Riktignok basert på rogn hentet fra Hardangervidda, men like fullt oppdretts-ørret, skrev forfatter Gert Nygårdshaug i en epost til MENY-kjeden.

Utdrag fra denne epostutvekslingen har han nå publisert i et blogginnlegg på nettstedet økologisk.no.

Han får støtte av Forbrukerrådet.

- Når fisken merkes på denne måten, gir det et løfte til forbrukerne som selve produktet ikke innfrir. Ordene ”fjell”  og ”fisket” er unektelig knyttet til assosiasjoner om noe som er vilt og naturlig. Dermed er det ikke umiddelbart tydelig for forbrukeren at dette er oppdrettsfisk, uttaler forbrukerdirektør Randi Flesland til ABC Nyheter.

- Vi mener det må komme klart frem for forbruker når fisk kommer fra et oppdrettsanlegg og når den er fisket fra et naturlig fjellvann. Forskriften er klar på dette, oppdrettsfisk skal være merket med oppdrettsfisk, legger hun til.

Les også: Tre av fire mener det jukses med matmerking.

- Det kjennes på smaken

Nygårdshaug er best kjent for å skrive økobevisst krim, blant annet «Mengele Zoo» fra 1989. Dette er et engasjement han tar med seg inn i hverdagen. Han forsøker til enhver tid å unngå å kjøpe fisk som kommer fra oppdrettsanlegg.

- Fjellørret har vokst opp i et fjellvann og tatt til seg næring/mat derfra. Oppdrettsørret, selv om den stammer fra rogn fra et fjellvann, kan altså ikke benevnes som fjellørret, slik skiltingen i fiskedisken viser. En oppdrettsørret har spist kunstig mat hele livet. Noe som kjennes på smaken, skriver Nygårdshaug.

Les også: Matvarer er ikke alltid det du tror de er

Avviser feilmerking

I et svar til forfatteren skriver MENY:

- Vi og vår leverandør av fjellørret mener vi gir riktig informasjon på prisskiltene, samt at vi basert på din henvendelse har lagt til «oppdrettet i Hardanger» for å tydeliggjøre, skriver Kenneth Lindland i MENY-kjeden.

Han bekrefter disser uttalelsene overfor ABC Nyheter.

Forbrukerrådet mener at MENY tøyer grensene for hva som er akseptabel merking.

- MENY skriver i sitt svar til Nygårdshaug at de, etter at han tok kontakt, vil informere med «Fjellørret. Fisket i ferskvann. Oppdrettet i Hardanger». Det fremstår paradoksalt for forbrukeren at en oppdrettsfisk kan være ”fisket i ferskvann”, og det er etter vår vurdering å tøye grensene for langt,  men dette er det altså myndighetenes merkekrav som bestemmer. Dette viser tydelig at myndighetene, herunder Mattilsynet,  bør gå gjennom merkekravene, ev. håndhevingen av disse,  på nytt for å sikre at de ikke er egnet til å villede forbrukeren, sier Flesland.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært