Meny

ÅPNINGEN AV DET 157. STORTING:

22. juli-rapporten vil prege politikken neste år

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen varsler at den vil trappe opp øvelsene mot terroranslag. Oppfølgingen av 22. juli-rapporten blir den store politiske saken på Stortinget det neste året.

– Det skal øves mer, og det skal øves bedre, sa kong Harald da han tirsdag leste trontalen på vegne av regjeringen.

Han slo fast at regjeringen har startet arbeidet med å etablere et nytt beredskapssenter for politiet i Oslo, og at regjeringen vil styrke Forsvarets evne til å bistå politiet i beredskapssituasjoner.

Se også: - Det skal øves mer og bedre

– Fra januar neste år skal den militære helikopterberedskapen på Rygge kunne yte håndhevelsesbistand til politiet. Arbeidet med å sikre objekter som kan være spesielt utsatt for angrep, skal styrkes, sa kongen.

Regjeringen vil følge opp 22. juli-kommisjonens arbeid og vil legge fram en melding til Stortinget om dette.

Lovendringer

Behandlingen av Gjørv-utvalgets knusende rapport etter 22. juli blir den store politiske saken det neste året. I tillegg til stortingsmeldingen varsler regjeringen i trontalen flere lovendringer. Blant annet forslag om at lovgivningen om forberedelser til terrorhandlinger og om organisert kriminalitet blir strengere.

Diskusjonen om tilregnelighet i norsk rettspraksis i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik, har ført til at regjeringen vil oppnevne et utvalg som skal vurdere straffelovens regler om utilregnelighet og hvordan sakkyndige skal brukes i straffesaker der det er tvil om gjerningsmannens tilregnelighet.

Stortingsmeldinger

Regjeringen varsler en rekke stortingsmeldinger, men kongen kom som ventet ikke med noen store nyheter i trontalen som innleder det 157. Storting.

– Regjeringen følger utviklingen i arbeidsmarkedet nøye og vil videreføre arbeidet mot sosial dumping og useriøsitet i arbeidslivet, sa kong Harald, og varslet et lovforslag med tiltak mot misbruk av velferdsordningene.

I trontalen kom det også fram at den rødgrønne regjeringen vil igangsette et forsøk med å gi tilskudd til arbeidsgivere som ansetter personer med nedsatt arbeidsevne og vil fremme et lovforslag med tiltak mot misbruk av velferdsordningene.

I Norge er det små forskjeller mellom folk. Vi har tillit til hverandre og til fellesskapet. Regjeringen vil arbeide for at det forblir slik, sa kongen.


ABC Nyheter fulgte åpningen tidligere i dag - følg med i feeden under for kommentarer fra stortingsrepresentanter og andre synsere:

Les flere nyheter

Populært