Meny

Ny bok om verdens sult:

Forfattere anklager politikerne for fire-fem holocaust i året

Sultedød: En far senker sitt døde barn i graven i Magadishu under sultbølgen i Sudan i fjor høst. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil ha Norge og andre land til å øke egen landbruksproduksjon og avviser at satsing på eksportproduksjon av mat er veien å gå.

Hvordan skal alle mennesker i verden få tilgang til nok mat, og det på bærekraftig vis?

Det er spørsmålet Utviklingsfondets ekspert Aksel Nærstad og småbruker Olav Randen reiser i boka Den unødvendige sulten som de presenterte i Oslo tirsdag.

- Unødvendig, stille folkemord

- Vår hovedpåstand er at sulten er fullstendig unødvendig. Vi har matproduksjonen, infrastrukturen og teknologien som må til. Det er én ting som står igjen: Det er den politiske viljen, sa Olav Randen under presentasjonen.

Boka reiser spørsmålet om verdens ledere har akseptert sulten og millioner av menneskers sultedød hvert år.

Forfatterne skriver at verden er vitne til at et antall mennesker tilsvarende fire-fem holocaust - hvert år.

De viser til at FNs tidligere spesialrådgiver for retten til mat, Jean Ziegler, karakteriserer det som skjer som et stille folkemord.

- Frihandel dreper retten til mat, sa også Jean Ziegler til ABC Nyheter.

Les: - Norske bønder er likegyldige for Afrika

Eksport-paradoks

Ifølge boka er det et paradoks at det fokuseres så mye på eksport av mat i debatten om å utrydde sult og fattigdom.

- Det er på tide at matens betydning blir løftet opp igjen, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Jeg er enig i påvisningen av at bare en tidel av verdens mat produseres for eksport. Det er mye debatt om eksport, men det er en avsporing. Det viktigste er produksjon for eget forbruk. Det er like naturlig at vi i Norge produserer mat, som at vi skal bidra til å redusere klimautslippene, sier Slagsvold Vedum.

Vil heller importere fra Afrika

Det standpunktet er omdiskutert.

I Norge mener Kirkens Nødhjelp og nettverket Nyt Afrika at Afrika bør bli verdens matkurv, noe som vil øke velstanden og fjerne sulten på klimavennlig vis.

- Har dere noen kritisk vurdering i boka av påstanden deres om at matsuverenitet, ethvert lands rett til å forsyne egen befolkning med mat, kan hindre utvikling i fattige land?

- Fram til 2004 sa også Kirkens Nødhjelp at det å implementere matsuverenitet er ett av de viktigste tiltakene man kan gjøre. I 2004 snudde de og sa det er et reaksjonært prinsipp, sier Aksel Nærstad på ABC Nyheters spørsmål.

Les også: FAO-direktøren: - Norske subsidier er intet problem

- Heller u-land enn dumpingimport

- Norge importerer 50 prosent av maten målt etter kaloriforbruk. Til tross for tollfrihet for 64 av de fattigste landene og null toll på mange landbruksvarer, kommer under 1 prosent av landbruksimporten fra verdens fattigste land, sier Nærstad.

- Det er ikke fordi de er utestengt. Vi har prøvd å presse politikerne til å øke potten av import fra u-land og begrense dumpingimporten fra rike land, legger han til.

Les også FNs spesialutsending for retten til mat: - Verdens sultende er tatt til gissel av WTO

Andre, som generaldirektør Pascal Lamy i Verdens handelsorganisasjon WTO, mener tvert imot: - Selvforsyning av mat er farlig, sa han.

Olav Randen driver også forlaget boka utgis av, Boksmia, hjemme på gården i Ål i Hallingdal. 800 meter over havet blir det karakterisert som Europas høyestliggende forlag.

Les også: En tredel av verdens mat blir til søppel

Les også: Kaster mat for 1000 milliarder - hvert år

Les også: Vedgår at norsk landbruk ikke skader u-land

Les andre nyheter

Populært