Meny

Ap-representanter foreslår republikk

Vil vinke kongen farvel: fire stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet stiller seg bak SV-forslag om grunnlovsendring. Her hilser dronning Sonja og Kong Harald på barnetoget utenfor Slottet 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet stiller seg bak SV-forslag om republikk.

Før helgen fremmet Sosialistisk Venstreparti for tolvte gang grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge. Nytt av året er at de får med seg stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet, melder tv2.no.


Arbeiderpartiets Truls Wickholm, Eirin Sund, Jette F. Christensen og Marianne Marthinsen stiller seg bak SVs forslag.

De ønsker en «utredning og bred debatt» om hvordan man kan få i stand en republikk.

Forslaget inneholder en nyanseforskjell fra tidligere SV-forslag, ved å gi kongehuset «oppsigelsestid».

Les også: Slottet har fått ny adresse

I forslaget ber representantene om at det utredes hva slags statsoverhode Norge skal ha, og hvor mye politisk makt vedkommende skal ha. Videre ber representantene om at det utredes hvordan statsoverhodet skal velges, hvor lang periode statsoverhodet skal sitte og andre forhold.

– Norge er et folkestyre. I et folkestyre er det folket selv som skal styre landet, og ikke noen som tilfeldigvis har familietreet i orden. Det er ikke riktig at posisjonen som statsoverhode går i arv innad i en spesielt utvalgt familie, sier Jette F. Christensen (Ap) til tv2.no.

Etter at forslaget fra SV- og Ap-representantene ble fremmet fredag vil det nå bli behandlet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, før det tas opp til avstemming i Stortinget i løpet av de tre første årene etter neste valg.

Les også: Tenketanker vil ha norsk kongevalg

Det behøves 2/3 flertall i Stortinget for å endre grunnloven, slik dette forslaget vil kreve.

Les mer om kongelige

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært