Meny

- Svenske atomkraftverk er usikre

Atomkraftverket Ringhals nær Varberg i Sverige. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sikkerhetsproblemene ved svenske atomkraftverk er så alvorlige at samtlige reaktorer må tas ut av drift. Det er konklusjonen i en fersk Greenpeace-rapport.

I rapporten Riskabla reaktorer , som offentliggjøres tirsdag, sammenholder Greenpeace en rekke hendelser og utredninger, melder SvD.

Rolf Lindahl, som har arbeidet med rapporten, mener sannsynligheten for en alvorlig ulykke er «overhengende».

- Gamle med sikkerhetsproblemer

- Vi slår hull på myten om at svensk atomkraft er sikker. Svenske kjernekraftverk er gamle, har store sikkerhetsproblemer, mangler personell og har et stort antall episoder, sier Lindahl til SvD.

Greenpeace har blant annet latt utenlandske eksperter analysere stresstester EU har gjort av svenske atomkraftverk.

Man har funnet at tre svenske atomkraftverkene er utilstrekkelig beskyttet mot naturkatastrofer som oversvømmelser og jordskjelv. Beskyttelsen mot terrorangrep anses også for dårlig.

Les også: Ny rapport: Verden ikke skremt av Fukushima-ulykken

- Slitasje

Svenske atomkraftverk ble bygd på 70- og 80-tallet. Eierne jobber i dag med å øke effekten deres, noe som fører til økt slitasje.

Svenske myndigheter, og atomkraftverkenes eiere, avviser rapportens konklusjon. - Svenske atomkraftverk er sikre. Om vi mener de ikke er det så stanser vi dem, sier Leif Karlsson i den svenske Strålsäkerhetsmyndigheten, til SvD.

- Det finnes ingen grunn til bekymring. Vi jobber alltid med å forbedre sikkerheten, og vi har en høy sikkerhet og tillatelse til å drive kjernekraftvirksomhet, skriver Vattenfalls pressesekretær, Magnus Kryssare, i et skriftlig svar til SvD.

- Etter Fukushimaulykken i Japan ble alle kjernekraftlandene i Europa pålagt å gjennomføre stresstester. Det har også svenskene gjort. Dette dreide seg først og fremst om hvordan kraftverkene kunne tåle naturgitte katastrofer. Rapportene fra Sverige har vært offentlige lenge, og konkluderer med at det finnes forbedringspotensiale. Dette har svenske myndigheter tatt veldig alvorlig. På den andre siden av grensa må vi bare ha tillitt til at svenskene gjør det de kan for å sikre en trygg kjernekraftindustri, sier direktør i Statens strålevern, Ole Harbitz, til ABC Nyheter.


Les også: Verden bygger 62 nye atomreaktorer

Les flere nyheter

Populært