Meny

Mer spionasje rettet mot Arktis

Økt interesse for utviklingen i nordområdene fører også til mer ulovlig etterretningsvirksomhet mot norske og danske interesser. Bildet: Hjortfjellet på Svalbard. Fjellet ligger like ved Longyearbyen og Adventfjorden på Spitsbergen, Svalbard. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økt internasjonal interesse for Arktis fører til mer ulovlig etterretning mot skandinaviske land.

Sikkerhetstjenestene i Norge og Danmark rapporterer om økt aktivitet fra land som ønsker en sterkere posisjon i nordområdene, melder Aftenposten.


– Jeg kan bekrefte at vi i likhet med vår danske søsterorganisasjon ser en økende
etterretningsaktivitet i dette området. Vi ser at enkelte land aktivt søker å befeste sin posisjon i nord, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til avisen.

Også Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark rapporterer om betydelig økt spionasje knyttet til de arktiske områdene.

Gjennom Grønland har Danmark gjort krav på totalt fem områder i Nord-Atlanteren og Nordishavet.

Les også: Frp vil ha mer politisk makt i Arktisk råd

Venter mer

I mai ble den finske professoren Timo Kivimäki spiondømt i Danmark for å ha hjulpet russisk etterretningstjeneste. I et intervju med danske Weekendavisen sier han at han blant annet jobbet med analyser av Arktis.

PST i Norge skriver i sin åpne trusselvurdering for 2012 at «I årene som kommer forventer vi et forsterket etterretningsfokus mot norske politiske prosesser, særlig knyttet til Nordområdene og Svalbard. Den økende internasjonale oppmerksomheten knyttet til mulighetene for ressursutvinning i Arktis, gjør øygruppens plassering stadig mer strategisk viktig. Alle som arbeider med problemstillinger relatert til dette området, kan derfor bli utsatt for etterretningsoperasjoner».

Les også: Statoil øker farten i Arktis

– Økende etterretningsvirksomhet mot Norge

– Det er generelt en stor etterretningsvirksomhet mot Norge og vi ser at denne øker. Det som gjør Norge spesielt er den høyteknologien som finnes her. Norges geografiske plassering og de energiforekomstene vi har, kan gjøre Norge til et særlig attraktivt mål for etterretning, sier Bernsen til Aftenposten.

Det har vært rettet stor internasjonal oppmerksomhet mot områdene nord for polarsirkelen de siste årene. Klimaendringer og teknologisk utvikling gir muligheter å nå naturressurser og transportruter som hittil har vært utilgjengelige under isen.

En rekke stater har gjort krav på deler av territoriet under FNs havrettskonvensjon. Andre aktører, særlig Kina og EU, ønsker også innflytelse over utviklingen i området.

Les også: Topphemmeligheter på avveie


Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært