Meny

Krekar anklages for å ha startet ny terrorgruppe

Mulla Krekar er igjen i søkelyset, denne gangen for å angivelig ha opprettet en ny terrororganisasjon i samarbeid med to kurdiske brødre som er siktet i Sveits. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med mulla Krekar.

Den eldste av brødrene mistenkes for å ha dannet gruppen i samarbeid med Krekar. Påtalemyndigheten i Sveits mener den nye organisasjonen tilhører al-Qaida-nettverket og har medlemmer i en rekke europeiske land.

«Den nystartede terroristorganisasjonen hevdes å følge en strategi på flere nivåer for å tiltrekke seg nye medlemmer og støttespillere, for på denne måten å styrke al-Qaida-nettverkets eksisterende organisasjon», het det i en uttalelse fra påtalemyndigheten mandag.

Les også: Krekar ble flyttet for å holdes isolert fra andre fanger

Gruppens langsiktige mål er angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av «voldelige kriminelle handlinger».

Lukkede nettsider

Den eldste av brødrene anklages for å ha hatt en sentral rolle i den nye organisasjonen. Han skal ha opprettet og finansiert flere internettsider hvor det angivelig er blitt formidlet beskjeder mellom mulla Krekar og væpnede grupper i Irak.

Nettsidene skal også ha blitt brukt til å legge ut tekst og bilder fra terrorangrep utført av al-Qaida og Krekars gamle irakiske organisasjon Ansar al-Islam. Også opptak av Osama bin Laden og den nye al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri er lagt ut på sidene.

Gruppen skal ha gjort vurderinger av potensielle nye støttespillere for å forsikre seg om at de virkelig støtter de ekstreme islamistenes målsettinger. Deretter har utvalgte tilhengere fått tilgang til lukkede diskusjonsforum, skriver nyhetsbyrået AP.

Les også: Mulla Krekar dømt

Spredte budskap

Den yngste av de kurdiske brødrene anklages for å ha deltatt i diskusjonene på disse sidene og for å ha spredt gruppens budskap.

De siktede har status som flyktninger i Sveits, og begge risikerer opptil fem års fengsel. Ingen av dem er for tiden fengslet, siden de er løslatt mot kausjon.

Les også: Krekar gråt i retten

Brødrene ble angivelig pågrepet første gang i Basel i 2008, men det er ikke kjent hva de var mistenkt for den gangen. Helt siden da har sveitsiske migrasjonsmyndigheter forsøkt å frata dem flyktningstatusen, men saken er fortsatt ikke avgjort.

Terrorsaken mot de to vil bli ført i en føderal sveitsisk domstol.

Drapstrusler

Mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, soner dommer på til sammen seks års fengsel i Norge. Han er dømt for å ha oppfordret til terror og drapstruet flere personer, blant dem Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg.

I 2009 ble Krekar og flere personer i omgangskretsen hans avhørt i Oslo av representanter for den sveitsiske påtalemyndigheten. Det skjedde i forbindelse med etterforskningen av en sak som dreide seg om mulig terrorfinansiering.

Les også: Tiltalt for drapstrusler mot Bondevik

To personer var på dette tidspunktet mistenkt for finansiering av terror i Sveits, ifølge Aftenposten, som henviste til opplysninger fra ikke navngitte kilder. Også Krekar hadde status som mistenkt i saken, ifølge kildene.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Han står på FNs terrorliste og ble formelt utvist fra Norge i 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Vedtaket er aldri blitt iverksatt siden Krekar risikerer dødsstraff i hjemlandet.

Les også: Oppfordrer til kidnapping for å sette Krekar fri


Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært