Meny

Kald amerikaner etter natt på Gaustatoppen

Amerikaneren som har vært savnet ved Gaustatoppen er kald, men ellers i god form etter å ha satt værfast på fjelltoppen siden tidlig natt til tirsdag. Arkivfoto: Jon Eeg (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 23 år gammel amerikaner var i god form, men svært kald, da han tirsdag ble hentet ned etter en natt på en fjellhylle på Gaustatoppen.

Mannen ble ved ti-tiden tirsdag hentet av redningsmannskaper etter en kald natt i dårlig vær på en hylle i fjellet. Han var nedkjølt, men ikke skadd.

– Han ble hentet ned av redningsmannskaper fra Langfjella Alpine Redningsgruppe som har spesialkompetanse på fjellklatring. Han gikk for egen maskin ned fra fjellsiden sammen med redningsmannskapene, opplyser operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Telemark politidistrikt.

23-åringen ble meldt savnet like etter klokken ett natt til tirsdag. Han hadde mandag ettermiddag begynte å gå fra togstasjonen på Rjukan og opp mot den 1.883 meter høye Gaustatoppen. Han gikk seg fast på en fjellhylle på vestsiden av toppen, og kom seg verken opp eller ned. Han var kun kledd for en dagstur.

Kald og lang natt

Politiet hadde kontakt med ham gjennom natten via telefon. Like før klokken fem tirsdag morgen ble mannen lokalisert av letehelikopteret, men dårlig vær gjorde det umulig å hente ham ut. Helikopteret gjorde flere forsøk, og hentet til slutt en alpin redningsgruppe på Hønefoss.

Ved 9-tiden var plasserte helikopteret fire personer fra Langfjella Alpine Redningsgruppe så langt opp i fjellsiden som mulig. Været var da blitt enda dårligere, med mye vind, tett tåke, hagl og snø. Da redningsmannskapene kom så nær at de kunne se ham, hoppet mannen opp og ned for å holde varmen.

Ikke skadd

Mannskapene fikk mannen opp fra fjellhyllen og gikk sammen med ham ned til Selstalid seter i Gausdalen, der lege konstaterte at han ikke var alvorlig skadd, men kald etter oppholdet i fjellet, opplyser Aaltvedt. Han fikk varme og tørre klær og ble sendt videre med ambulanse til sykehuset i Rjukan for sjekk.

Mannskap fra politi, Røde Kors, fjellredningsgrupper og et Sea King redningshelikopter deltok i letingen.

Les flere nyheter


Vis større kart
Populært