Meny

Valgdagsmåling gir seier til opposisjonen i Georgia

Lederen av Georgias opposisjonsparti, Bidzina Ivanisjvili, blir trolig landets nye statsminister, ifølge valgdagsmålinger. Her deltar han i en religiøs seremoni med ektefellen Eka Khvedelidze. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et sterkt splittet Georgia har avholdt valg. På valgdagen hevdet både opposisjonen og regjeringspartiet å ha vunnet, men flere valgdagsmålinger ga opposisjonen størst oppslutning.

– Vi har vunnet! Det georgiske folk har vunnet! sa forretningsmannen Bidzina Ivanisjvili i en TV-sendt tale mandag kveld.

Da valglokalene stengte mandag kveld ble flere valgdagsmålinger offentliggjort på ulike TV-kanaler. Hvor mange stemmer opposisjonskoalisjonen har fått, varierte fra måling til måling.

En antydet at hele 70 prosent av stemmene ville gå til opposisjonen, en annen 51 prosent, mens statlig TV var nede i 35 prosents oppslutning. Men felles for de alle var at opposisjonskoalisjonen ledet foran regjeringspartiet.

Koalisjonen består av seks partier, hvorav det største er Georgias drøm, under ledelse av Ivanisjvili.

Vold og tortur

Mandag kveld var imidlertid også president Mikhail Saakasjvilis regjeringsparti, Den forente nasjonalbevegelsen, raskt ute med å hevde at valget var gått i deres favør.

Partiet var lenge favoritt til å vinne valget, men avsløringen av omfattende fangemishandling i landets fengsler gjorde valginnspurten tyngre enn ventet.

Videoopptak av tortur og voldtekt av fanger, som er vist på flere TV-kanaler, har undergravd bildet av Saakasjvili som en reformvennlig og demokratisk leder som skal ha utryddet korrupsjonen i den tidligere sovjetrepublikken.

Ni år ved makten

Georgia er fortsatt et sterkt politisk splittet land, ni år etter at Saakasjvili overtok makten i forbindelse med den såkalte roserevolusjonen.

Den USA-utdannede juristen har ikke greid å dempe de politiske frontene i landet, og nå beskyldes han for autoritære tendenser av Ivanisjvili og de seks partiene som utgjør Georgias drøm.

Ivanisjvili har en formue som tilsvarer nesten halvparten av Georgias bruttonasjonalprodukt og eier blant annet to av TV-kanalene som den siste uken har publisert videoene av fangemishandlingen.

Saakasjvilis tilhengere mener at valget vil avgjøre om Georgia styrker samarbeidet med Russland eller forblir en nær alliert av USA. De anklager Ivanisjvili, som tjente mesteparten av sin formue i Russland, for å være en nikkedukke for Kreml, noe han selv avviser.

Bytte roller?

Det er registrert i alt 3,6 millioner velgere som skal stemme fram 150 representanter i nasjonalforsamlingen.

Etter valget er det ventet en grunnlovsendring som vil gi nasjonalforsamlingen og statsministeren mer makt på bekostning av presidenten.

Saakasjvili vil måtte gå av etter presidentvalget neste år, men hvis partiet hans vinner flertallet i nasjonalforsamlingen, gir det ham anledning til å beholde mye av makten gjennom å bli statsminister.

Dermed handler valget også om hvilken mann som skal lede landet de neste årene.

Bekymring for hva som vil skje etter valget, har fått flere land til å oppfordre politikerne i Georgia om å unngå en opptrapping av den konfliktfylte stemningen i landet.

Både Saakasjvili og Ivanisjvili har på forhånd sagt at de tror motstanderen kommer til å jukse under valget.

Vestlige land ønsker et stabilt Georgia på grunn av rollen som et transittland for olje og gass til Europa, samt den geopolitiske beliggenheten mellom Russland, Iran, Tyrkia og Sentral-Asia.

Les flere nyheter her

Populært