- Fatwaen ville vært farligere med Twitter og Facebook

Den britiske forfatteren Salman Rushdie promoterer sin nye bok «Joseph Anton» i Berlin mandag. Foto: Scanpix/AFP.
Den britiske forfatteren Salman Rushdie promoterer sin nye bok «Joseph Anton» i Berlin mandag. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske forfatteren Salman Rushdie sier livet hans ville vært i enda større fare dersom fatwaen hadde blitt utstedt i de sosiale medienes tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren kom med uttalelsene under et besøk i Berlin, der han er for å skaffe omtale til boka om tiåret han tilbrakte i skjul. Han sier kampanjen mot boka Sataniske vers fra 1988 var «svært effektiv og svært internasjonal», utelukkende ved bruk av telefon og faksmaskiner, melder AFP.


- Det fantes i bunn og grunn ikke e-post, tekstmeldinger, Facebook, Twitter, Web, og det forsinket selvsagt angrepet, sa han under en pressekonferanse.

- Hvis alle kan få vite alt umiddelbart vil det vært mulig å mobilisere mennesker mot boka med mye større hastighet, og det kunne ha vært farligere i dag, legger han til.

- Absurd

Rushdie langet også ut mot det han kalte en «fornærmethetskultur», og uttalte at det å ta til orde for å forby verk fordi folk kjente seg støtt var absurd og truet ytringsfriheten.

- Ideen om at vi kan be om å få leve i en verden der ingenting støter oss er absurd, sier den 65 år gamle indiskfødte forfatteren.

Les også: Rushdie: - Sataniske vers ville ikke blitt publisert i dag

Hans mer enn 600 sider lange memoar «Joseph Anton» er oppkalt etter pseudonymet han brukte da han levde i skjul og skrevet i tredjeperson. Boka ble lansert forrige måned, samtidig som dødbringende demonstrasjoner rystet den muslimske verden på grunn av en amerikansk YouTube-film.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi lever i en tidsalder med en slags «fornærmethetskultur». Alle slags mennesker, ikke bare radikale islamister, bruker dette argumentet som en måte å angripe andre ytringsformer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det må rett og slett bli motkjempet i stor grad, fordi ellers mister man noe svært verdifullt, nemlig retten til frie ytringer, som ikke var lett å vinne i utgangspunktet, la han til.

Drapstruet

Rushdies åpenhjertige skildring kommer 23 år etter at han ble mål for en iransk fatwa, en religiøs forordning, som oppfordret til drap på forfatteren fordi han skulle ha vært blasfemisk mot islam og profeten Muhammed i boka «Sataniske vers».

Han uttalte i forrige måned til indiske NDTV at filmen som spotter islam og har opprørt enkelte i den muslimske verden «ser ut som det verste lille klippet noen gang laget», men at det ikke finnes noen rettferdiggjøring for å svare med «vold og drap». Rushdie, som har skrevet 11 romaner - samt noveller og essay, sier han ikke tror det å leve under fatwaen har hatt noen betydelig innflytelse på måten han skriver.

Les også: Ny islamfiendtlig kampanje i New York

- Jeg var svært bevisst på å si til meg selv... ‘ikke gå i fryktens felle, og ikke i hevnens felle, bare fortsett å være den forfatteren du er, sa han.

Les flere nyheter