Verdensarv legges i grus og aske i Syria

FØR OG ETTER: Bildet viser Al-Madina Souq markedet i 2011. Bildet til høyre er fra søndag. Fotomontasje
FØR OG ETTER: Bildet viser Al-Madina Souq markedet i 2011. Bildet til høyre er fra søndag. Fotomontasje
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgerkrigen i Syria koster ikke bare tusenvis av mennesker livet. Den rike kulturarven er i ferd med å bli visket ut av kampene som raser på historisk grunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpmennene i Aleppo kunne lite gjøre da kampene mellom opprørere og regimestyrker i helgen spredde seg til byens historiske kvarter – gamlebyen som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Kampene utløste en brann som ifølge BBC la over tusen butikker i aske. Butikkene og handelsbodene var en del av et nettverk av gater som utgjorde verdens lengste overbygde marked, med historie tilbake til middelalderen.

– Jeg arvet butikken av faren min. Jeg har jobbet her i mer enn 40 år. Jeg trodde aldri at dette ville skje. Jeg føler meg lammet. Dette er en skitten krig, og vi er taperne, sier en av butikkeierne til nyhetsbyrået AFP.

Direktør Kishore Rao ved UNESCOs verdensarvsenter beskriver ødeleggelsene som «et stort tap og en tragedie».

Så butikken brenne på TV

Kampene pågår fortsatt i og rundt markedet, og få av butikkeierne har hatt mulighet til å ta skadene nærmere i øyesyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så boden min brenne ned på TV. Heldigvis ble ingen skadd, men jeg er svært nervøs. Ingen vet hva som vil skje, sier en annen butikkeier.

En tredje butikkeier forteller at hele livet hans har dreid seg om markedet i gamlebyen.

– Jeg håper bare at det ikke bryter ut en ny brann. Den største av butikkene mine er intakt. Går den også tapt, mister jeg ikke bare varene mine, men også barndomsminnene, påpeker han.

Opprørerne, som startet en ny offensiv i Aleppo torsdag, er klar over hvilke skader de historiske stedene nå påføres som følge av kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en del av menneskehetens arv som nå blir ødelagt, medgir en opprørssoldat som kaller seg Abu Riyad.

– Katastrofal situasjon

Få land kan vise til en så rik kulturarv som Syria. Landet har store mengder av greske og romerske ruiner, i tillegg til oldtidsbyer som Ugarit der et av historiens første alfabeter så dagens lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I byer som Damaskus og Aleppo har muslimsk kultur og sivilisasjon satt sterke spor, mens man nordøst i landet finner godt bevarte bysantinske byer fra 600-tallet, de såkalte Døde byene.

Borgerkrigen har imidlertid gjort stor skade på de historiske stedene.

– Situasjonen for Syrias kulturarv er katastrofal, sa Joanne Farchakh til The Independent i august.

Hun viste til at regimet allerede for ti år siden fordelte kulturminnene på mindre museer i alle deler av landet for å styrke turistindustrien.

– Flere steder står det verdifulle monumenter i stein i museumshagene. Det skulle være et bevis på at regimet var sterkt nok til å beskytte dem, påpekte Farchakh.

Bombarderte korsfarerborg

Heller ikke de mange korsfarerborgene som troner på høydedragene nær kysten vest i landet, har fått stå i fred for kampene.

Lokale aktivister i nærheten av Hama forteller at regimet tidligere i år bombarderte Madeeq-borgen noen kilometer utenfor Hama, skriver avisen The Times of Israel. Opprørere skal ha forskanset seg bak de metertykke murene, og etter bombardementet, rykket soldatene inn med bulldosere for å ta seg inn i borgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krac des Chevaliers, regnet som den best bevarte korsfarerborgen og tidligere et av de største turistmålene i Syria, motsto en beleiring ledet av den muslimske hærføreren Saladin på slutten av 1100-tallet.

Den praktfulle borgen måtte imidlertid gi tapt mot en gjeng bevæpnede menn som i mars brøt seg inn, kastet ut de ansatte og startet plyndring av stedet.

Noen måneder senere bombarderte regimestyrker borgen og ødela korsfarerkapellet bak murene.

Les flere saker her