Meny

Svensk politi ringte Thereses mor

Moren til Therese (høyre) reagerer etter at svensk politi tok direkte kontakt med henne. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vekker oppsikt at den svenske etterforskningslederen i «Quick-sakene» nylig tok direkte kontakt med moren til Therese Johannessen. - Vi vurderer anmeldelse, sier advokat Fridtjof Feydt.

I forrige uke kontaktet den svenske politimannen Seppo Penttinen moren til 9 år gamle Therese som forsvant for 24 år siden, Inger-Lise Johannessen.

Han ønsket å sjekke opplysninger i en sak som nå er avsluttet i svenske domstoler, skriver avisen Expressen i dag.

Henvendelsen kom ett år etter at Sture Bergwall ble frifunnet for drap på niåringen, og mens det arbeides med nye spor i saken på norsk side.

Morens advokat, Fridtjof Feydt, sier til den svenske avisen Expressen at de nå vurderer å anmelde Penttinen for hans opptreden.

- Jeg synes ikke jeg har opptrådt upassende, sier derimot politimannen selv.

I fjor ble Sture Bergwall frifunnet for å ha drept Therese. Som Thomas Quick ble han i 1998 dømt. Bergwall tilsto en rekke drap og ble dømt for åtte av dem.

I alle sakene var det Penttinen som ledet etterforskningen. Etter at Bergwall trakk tilbake sine tilståelser har han blitt frifunnet for fem av drapene og de tre siste venter en ogspå vil være historie i løpet av relativt kort tid.

Penttinen har fått sterk kritikk i Sverige den siste tiden. Etter at en bok om «Quick-sakene» (skrevet av den svenske journalisten Hannes Råstam) kom ut i høst, har debatten rast.

Les også: Vil begrave Therese-saken

Et av poengene i boken er at det er de samme personene som er involvert i alle sakene, deriblant Penttinen, aktor Christer van der Kwast og det samme medisinske personale.

Også når de tre norske sakene etterforskes - Therese-saken samt drapene på Trine Jensen i 1981 og Gry Storvik i 1985 - overlates forhørene av den da mistenkte Quick til svenskene.

Til Expressen sier Feydt at de før jul vil henvende seg til svenske myndigheter for å få en granskning av hvordan etterforskningen har vært gjennomført.

Selv om de norske dommene er opphevet har man ikke startet ny etterforskning i Norge. For de to eldste er handlingene foreldet, men i Therese-saken kan en gjerningsmann fortsatt stilles til ansvar. Den saken foreldes først til sommeren.

Les også: Nytt blikk på Therese-gåten

Tidligere har ABC Nyheter fortalt om advokat Feydts jakt etter svar på hva som skjedde med Therese. Blant annet er det to ulike team som går gjennom de mange tusen sidene med avhør og spor i det som den gang var norgeshistoriens største etterforskning.

Les flere nyheter her

Populært