Kurdisk by i Syria rammet av bombeangrep

Et medlem av opprørsstyrken Den frie syriske hær (FSA) skyter med maskingevær i Aleppo. Kampene om byen, som er Syrias største, fortsatte søndag. Foto: Zain Karam / Reuters / NTB scanpix
Et medlem av opprørsstyrken Den frie syriske hær (FSA) skyter med maskingevær i Aleppo. Kampene om byen, som er Syrias største, fortsatte søndag. Foto: Zain Karam / Reuters / NTB scanpix

Flere personer ble drept i det som skal ha vært et selvmordsangrep i den kurdiskdominerte byen Qamishli i Syria søndag. I Aleppo fortsetter kampene med uforminsket styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlig syrisk TV opplyser at fire personer ble drept i det som blir beskrevet som et selvmordsangrep.

– En terrorist tok i bruk en bil fylt med sprengstoff og angrep et område vest i Qamishli, heter det i TV-kanalens rapport.

Syriske myndigheter omtaler konsekvent opprørerne som terrorister.

– Jorden skalv under oss. Det var en kraftig eksplosjon, sier aktivisten Serdar til nyhetsbyrået AFP.

Qamishli ligger nordøst i landet på grensen til Tyrkia og er hovedsakelig befolket av kurdere. Det syriske militæret skal ha trukket størstedelen av styrkene sine ut av de kurdiske områdene i nordøst de siste månedene. Dette er det første større angrepet som rammer Qamishli.

Den britiskbaserte aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser på sin side at angrepet var rettet mot de syriske sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter i byen, og at åtte medlemmer av styrken ble drept. 15 skal ha blitt såret.

Gruppen legger til at eksplosjonen ble fulgt av intense skuddvekslinger.

Kampen om Aleppo fortsetter

Angrepet i Qamishli fulgte i kjølvannet av en natt med harde kamper i Aleppo, den nordlige byen som er Syrias mest folkerike og et kommersielt sentrum.

Ifølge aktivister skal regimestyrker ha skutt store mengder granater mot en rekke bydeler i Aleppo, og minst tre personer skal ha blitt drept, hvorav to sivile.

– Mange opprørere og regjeringssoldater er blitt drept, men begge sider forsøker å skjule tapene sine, sier SOHR-direktør Rami Abdel Rahman.

Lørdag spredde kampene seg til gamlebyen i Aleppo, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Nærmere tusen handelsboder på det overbygde markedet skal ha blitt flammenes rov.

SOHR anslår antall drepte i Syria søndag til minst 31.

I alt mener aktivistene at over 30.000 mennesker er døde i den snart 19 måneder lange konflikten. FNs siste anslag ligger på over 20.000 drepte.

– Historien tilgir ikke

Verdenssamfunnet er delt i synet på konflikten. Mens USA og de fleste europeiske land krever at president Bashar al-Assad går av og støtter opprørerne med logistikk, står Russland, Kina og Iran fortsatt bak regimet.

Tyrkia, som tidligere hadde et nært forhold til naboen i sørøst, er blant Damaskus' skarpeste kritikere. På landsmøtet til regjeringspartiet AKP søndag oppfordret statsminister Recep Tayyip Erdogan de tre landene til å kutte støtten til Bashar al-Assad.

Les også: Erdogan ser Tyrkia som eksempel for muslimer

– Vær så snill å revurdere deres nåværende holdning. Historien vil ikke tilgi dem som har støttet dette brutale regimet, advarte Erdogan.

Les også:

Hevder syriske opprørere får skandinavisk hjelp

- Syriske barn torturert til døde

- Borgerkrigen i Syria kan styrke ekstremister

Amnesty: Syriske sivile utsatt for vilkårlige angrep

Les flere nyheter

Personvernpolicy