Erdogan ser Tyrkia som eksempel for muslimer

Tyrkias statsminister lot seg hylle av tusenvis av partimedlemmer da regjeringspartiet AKP hadde sitt landsmøte på et stadion i Ankara søndag. Her har han kona Emine ved sin side. Foto: Adem Altan / Reuters / NTB scanpix
Tyrkias statsminister lot seg hylle av tusenvis av partimedlemmer da regjeringspartiet AKP hadde sitt landsmøte på et stadion i Ankara søndag. Her har han kona Emine ved sin side. Foto: Adem Altan / Reuters / NTB scanpix

Tyrkia er et demokratisk eksempel som andre muslimske land kan følge, mener statsminister Tayyip Erdogan. Han lot seg gjenvelge som partileder for siste gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) holdt sitt landsmøte søndag, og tusenvis av partimedlemmer hørte Erdogans tale på to og en halv time.

– Vi kalte oss konservative demokrater. Vi rettet forandringene mot grunnleggende rettigheter og friheter, sa Erdogan i talen på et stadion i Ankara.

– Dette ståstedet har spredd seg ut over landets grenser og blitt et eksempel for alle muslimske land, fortsatte han.

AKP har vunnet stort i alle valg siden 2002. Inntil da var landet preget av vaklende koalisjonsregjeringer og militærkupp.

Les også: 330 tyrkiske offiserer dømt for kupplaner

Stormakt

Under AKPs styre har inntekten per innbygger blitt tredoblet, og Tyrkia har bygget seg opp som en regional stormakt. Derfor har også andre pekt på landet som et forbilde for andre land i regionen med sin miks av muslimsk kultur og demokratiske ambisjoner.

– Tyrkia har vist islams lyse sider, sier Khaled Meshaal, eksillederen for den palestinske Hamas-bevegelsen.

– Erdogan, du er ikke bare en leder i Tyrkia. Du er en leder i den muslimske verden, sa han til landsmøtet.

Også andre utenlandske ledere var til stede på møtet, deriblant Egypts islamistiske president Mohamed Mursi.

Tyrkia spiller også en rolle i det internasjonale diplomatiet i jakten på en løsning på borgerkrigen i Syria.

Kurdisk konflikt

Men Erdogans styre har også sine kritikere. De mener han har en autoritær stil, at han kveler opposisjon og ikke har lyktes i å løse konflikten i den kurdiskdominerte sørøstlige delen av landet.

I sin tale søndag sa Erdogan at han ville forsøke å finne en vei til fred med «våre kurdiske brødre».

Han inviterte også opposisjonspartiene til en diskusjon om en ny grunnlov, som skal erstatte den som ble skrevet etter et militærkupp for 30 år siden.

– Vi vil fortsette kampen for en ny grunnlov basert på frihet og som vil tillate mangfold, sa Erdogan.

Den sittende regjeringen har vært involvert i en maktkamp med hæren. Nylig ble 300 offiserer dømt for å ha lagt planer om et militærkupp mot Erdogan-regjeringen.

Erdogan ønsker å endre styresettet slik at Tyrkia får en president med samme makt som den franske. Det ansees som en dårlig skjult hemmelighet at Erdogan selv ønsker seg presidentjobben. Ifølge reglene i hans parti kan han nemlig ikke søke gjenvalg som statsminister ved neste valg, i 2015.

Les flere nyheter

Personvernpolicy