En av tre tror de har kjørt med promille

En av tre sier at de tror de kan ha kjørt bil med promille, ifølge en undersøkelse fra Gjensidige. Om man havner i en ulykke med promille i blodet, kan det fort bli en svært dyr affære. Illustrasjonsfoto: Colourbox
En av tre sier at de tror de kan ha kjørt bil med promille, ifølge en undersøkelse fra Gjensidige. Om man havner i en ulykke med promille i blodet, kan det fort bli en svært dyr affære. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nesten en av tre sier de har kjørt bil uten å være sikker på om de hadde ulovlig høy promille. For menn er andelen 42 prosent, mot 19 prosent for kvinnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene kommer fram i en undersøkelse som forsikringsselskapet Gjensidige har foretatt. På spørsmål om de noensinne har vært passasjer i en bil der de trodde bilføreren hadde promille, svarer en av fem ja.

Også her er det stor forskjell mellom menn og kvinner. 27 prosent av mennene har vært passasjer i en bil der de hadde grunn til å tro at føreren var beruset, mens tallet for kvinner er 15 prosent.

Kan bli kostbart

– Undersøkelsen viser at det er altfor mange som spekulerer i å kjøre dagen derpå eller noen timer etter at de har drukket alkohol, sier skadeforebygger Ole Christian Kaada i Gjensidige. Han synes det er oppsiktsvekkende at så mange som 31 prosent av dem som har førerkort svarer at de har tatt sjansen på å kjøre bil selv om de har vært usikre på om de var påvirket av alkohol.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til å la bilen stå hvis man har noen grunn til å være usikker, sier Kaada, som viser til at det kan bli svært kostbart hvis en kommer ut for en ulykke med promille.

Les også: Fikk 75.000 i promillebot

Millionerstatning

Ved en kollisjon vil en ikke få erstatning fra forsikringsselskapet hvis en kjørte med promille. Dersom man forårsaker personskade, kan bilføreren i verste fall få en millionregning. Gjensidige har flere eksempler på dette:

I et tilfelle hadde sønnen fått låne farens bil. Han drakk alkohol sammen med venner før han kjørte hjem. Turen endte i noen trær, og promilletesten viste 1,8.

Ettersom faren eide bilen, fikk han erstatning. Men forsikringsselskapet krevde tilbakebetaling fra føreren for hele skadebeløpet på 380.000 kroner.

En fører med promille på 1,25 sovnet ved rattet og kolliderte i motsatt kjørebane. Han måtte betale 200.000 av skadene, som totalt kostet 300.000 kroner.

Les også: Rullet to meter - dømt for fyllekjøring

Farlig å være passasjer

Kaada peker på at også passasjerer tar en stor risiko hvis de sitter på med en fører som er beruset.

– Som passasjer har du et ansvar for å si fra om at alkohol og bilkjøring ikke hører sammen. Hjelper ikke det, så ikke sett deg inn i bilen. Blir du skadet i en ulykke hvor du vet at sjåføren har promille, kan du risikere å ikke få erstatning, sier han.

Hver fjerde ungdom mellom 15 og 24 år har svart at de har sittet på med en bil der de trodde sjåføren hadde ulovlig promille. Bare 17 prosent av dem over 60 svarer det samme.

Les også: Dette gjør fylla med kroppen din

Godtar grense

Noe overraskende viser undersøkelsen at bare vel halvparten av bilførerne vet hvor promillegrensen går i Norge. 56 prosent svarer riktig, at den er 0,2. 15 prosent tror den er 0,0 mens 2 prosent tror den er over 0,5.

Når de blir fortalt at grensen er 0,2 promille, er det et flertall på 68 prosent av de spurte som svarer at de synes den er passe. 9 prosent synes den er for lav.

Undersøkelsen omfatter rundt 1.000 personer og er utført av Ipsos MMI.

Les også:

Forsikringsselskap: Dette er like farlig som fyllekjøring

Skjenket hund full på bar

Pågrepet for promillekjøring med 3,46 i promille

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden