Norge vil ha havet rundt Bouvetøya

Bouvetøya. Foto: SCANPIX arkiv
Bouvetøya. Foto: SCANPIX arkiv

Norge jobber nå for å få hånd om et 540.000 kvadratkilometer stort havområde rundt Bouvetøya i Sør-Atlanteren. Området er tre ganger større enn den norske Nordsjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havområdet Norge vil ha, ligger rundt verdens mest avsidesliggende ubebodde øy, den 49 kvadratkilometer store vulkanske Bouvetøya i Sør-Atlanteren, skriver Dagens Næringsliv.

Kravet skal nå behandles av FNs kontinentalsokkelkommisjon i New York.

– En må regne med at Kommisjonen begynner på behandlingen av fremlegget i løpet de neste to til fire årene, sier Harald Brekke i Oljedirektoratet til avisen.

Les også: Disse øyene kan det bli krig over

Det meste er norsk område

Det norske kravet rundt Bouvetøya består av to hovedelementer: For det første gir Havrettskonvensjonen alle land rett til en kontinentalsokkel som strekker seg 200 nautiske mil fra kysten, eller til der den støter på andre lands kontinentalsokkel. Denne delen av Bouvetøyas sokkel, på 430.000 kvadratkilometer, mener Brekke allerede er norsk.

Bouvetøyas ligger i et enormt, øde havområde mellom kontinentene Afrika og Antarktis. Norge jobber nå for å få hånd på havområdet rundt øya, som måler 540.000 kvadratkilometer. Foto: Google MapsBouvetøyas ligger i et enormt, øde havområde mellom kontinentene Afrika og Antarktis. Norge jobber nå for å få hånd på havområdet rundt øya, som måler 540.000 kvadratkilometer. Foto: Google Maps

For det andre gir Havrettskommisjonen medlemslandene rett til å gjøre krav basert på topografiske og geologiske egenskaper ved havbunnen. Norge mener foten av kontinentalsokkelskråningen stikker så langt ut mot øst at Norge har krav på 110.000 kvadratkilometer til, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Russland vil sikre retten til arktiske havområder

Annektert av hvalfangere

Området Norge gjør krav på er to tredeler større enn det norske fastlandet. Øya ble annektert av norske hvalfangere i 1927. Året etter ble Bouvetøya trukket inn under norsk statshøyhet, og i 1930 ble øya gitt status som biland. Ingen stater bestrider Norges suverenitet over Bouvetøya, ifølge CIA World Factbook.

Da Norges nye utenriksminister Espen Barth Eide var på besøk i New York under FNs hovedforsamling denne uken, snakket han varmt om Havrettskonvensjonens betydning for Norge.

– Det vi lever av i Norge, er nesten uten unntak under havet, i havet eller oppå havet, sa Eide.

Les flere nyheter

Personvernpolicy