Kulturminister Hadia Tajik offentliggjør likevel 22.juli-referatene

Kulturminister Hadia Tajik offentliggjør likevel 22.juli-referatene
Kulturminister Hadia Tajik offentliggjør likevel 22.juli-referatene

Tajik snur og gir ut toppbyråkratenes forklaring til 22.juli-kommisjonen. Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen Anders Anundsen mener det var klokt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Hadia Tajik tok over som kulturminister etter Anniken Huildtfelt var det knyttet stor spenning til om hun ville stå ved sin forgjengers avgjørelse, eller offentliggjøre toppbyråkratenes forklaring til 22.juli-kommisjonen.

Den ferske kulturministeren sa først at hun valgte å ikke gi ut forklaringene. De siste dagene har Tajik imidlertid vært hardt presset av en enstemmig kontroll- og konsitusjonskomité. Ifølge VG skal Tajik også ha vært presset av Arbeiderpartiet, som gjorde helomvending i saken, og støttet kravet fra Stortinget.

Får alt de ber om

Til ABC Nyheter sier hun at hun ikke har blitt presset til å gi innsyn i de kontroversielle dokumentene.

– Stortinget skal få alt de ber om usladdet. Men hvis en ønsker at det skal gå bredt ut til offentligheten må taushetsbelagt og gradert informasjon, samt sensitive personopplysninger selvfølgelig sladdes, sier Tajik til ABC Nyheter.

Les også: Stortinget krever at Tajik snur

– Jeg tar konsekvensen

Tajik har mottatt et brev fra et enstemming kontroll- og konstitusjonskomité som ønsket å få innsyn i forklaringene til ledende embetsmenn.

– Hva fikk deg til å snu?

Jeg har hele tiden vært tydelig på at referater og intervjuet Stortinget ønsket å gjennomgå skal bli gjort tilgjengelig.

– Har du følt deg presset til å snu?

– Jeg har fått brev fra en samlet kontroll- og konstitusjonskomité, og jeg tar konsekvensene av det. Jeg har hele tiden vært klar på at vi vil ha mest mulig åpenhet, legger statsråden til.

Klokt og viktig

Anders Anundsen, leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier til ABC Nyheter at han er fornøyd med Tajiks beslutning.

– Det var klokt av henne å lytte til en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomitee. Jeg er også veldig glad for at vi var enige på dette punktet, uavhengig av politisk stadpunkt, sier han.

– Hvorfor er det viktig å få innsyn i toppbyråkratenes forklaringer?

– Det er flere årsaker til det. Vi vet hva statsrådene har sagt fra før, og mange av dem peker mot embetsverket. Derfor er det viktig å få kjennskap til om statsrådene og embetsverket oppfatter situasjonen likt. I tillegg er det viktig å få vite om det er noe statsrådene ikke har sagt til kommisjonen.

Kommer tilbake med mer

Det var Riksarkivet som ønsket å holde alle forklaringer til 22.juli-kommisjonen hemmelig, av hensyn til fremtidige kommisjoners behov for åpenhet.

Fredag kunne Tajik ikke si noe om når referatene fra departementsråd og tidligere politiinspektør Ingelin Killengren, avgått PST-sjef Janne Kristiansen, Øystein Mæland og andre toppbyråkrater vil bli frigitt.

– Dette er en stor jobb, og vi må rett og slett komme tilbake med tidspunktet for offentliggjøring. Men vi vil legge til rette mest mulig for komiteen så snart som mulig, sier Tajik til NTB via sin kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz.

Les alt om 22.juli her.

Les flere nyheter

Personvernpolicy