Stortinget krever at Tajik snur om 22. juli-forklaringene

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) på sitt første offisielle besøk som kulturminister, på Kampen skole i Oslo tirsdag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kulturminister Hadia Tajik (Ap) på sitt første offisielle besøk som kulturminister, på Kampen skole i Oslo tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil at kulturministeren skal offentliggjøre referatene fra toppbyråkratenes forklaringer til 22. juli-kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi trenger mest mulig åpenhet og demokrati i en sak som dette, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).

Han sier til NTB at kontroll- og konstitusjonskomiteen er enstemmig i sitt ønske om at forklaringene til blant andre departementsråd Ingelin Killengreen, PST-sjef Janne Kristiansen og toppsjefene i politiet skal oversendes komiteen på en slik måte at innholdet kan offentliggjøres.

– Hvis det skulle være informasjon som for eksempel kan skade rikets sikkerhet, får heller departementet sladde slik informasjon, sier Anundsen.

Hvis kulturminister Hadia Tajik (Ap) likevel ikke vil offentliggjøre referatene, ber komiteen om en redegjørelse for lovgrunnlaget.

Les også: Vil ikke la Tajik velge ny NRK-sjef

Står på sitt

Det var Riksarkivet som ville hemmeligholde alle forklaringer til 22. juli-kommisjonen. Kvelden før hun gikk av som kulturminister offentliggjorde tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) politikernes forklaringer. Hun opprettholdt derimot innsynsnekten i embetsverkets forklaringer, og mente intervjuene må anses som interne dokumenter. Etterfølgeren, Hadia Tajik (Ap), har samme syn.

Hun sier til Dagens Næringsliv fredag at Stortinget vil få dokumentene, men at de fortsatt skal være hemmeligstemplede.

– Selv om kontroll- og konstitusjonskomiteen skulle få dokumentene, vil de ikke bli nedgradert, sier Tajik.

Vil ha Jens

Det er kontroll- og konstitusjonskomiteen som skal behandle 22. juli-rapporten. Fredag bestemte komiteen seg for at de i løpet av oktober vil på befaring både til regjeringskvartalet og til Utøya.

– Vi ser for oss at høringen kan skje i midten av november, men det vil vi komme tilbake til, sier Anundsen.

Han sier at det er høyaktuelt å innkalle statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Det vil i så fall bli første gang en sittende statsminister må forklare seg for kontrollkomiteen.

– Det vil vi ta endelig stilling til den 16. oktober, sier Anundsen.

Les alt om 22/7 2011 her.

Les flere nyheter

Personvernpolicy