- Spiser mindre og lever lenger med rødvin

MINDRE SUKKER: Honningbiene som fikk tilskudd av rødvinsstoffet resveratrol var mindre interessert i sukker og levde lenger. (Foto: Christofer Bang / Colourbox.com, Montasje: ABC Nyheter)
MINDRE SUKKER: Honningbiene som fikk tilskudd av rødvinsstoffet resveratrol var mindre interessert i sukker og levde lenger. (Foto: Christofer Bang / Colourbox.com, Montasje: ABC Nyheter)

Bier som ble matet med et stoff fra rødvin både spiste mindre og levde lengre, viser en ny norsk-amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har sett på hvilken effekt stoffet resveratrol, som blant annet finnes i rødvin, har på honningbier.

Resultatene som er publisert i tidsskriftet Aging, viser at biene som fikk resveratrol levde 33-38 prosent lenger enn bier som ikke fikk stoffet. Samtidig ble biene mer moderate i matveien.

Forskningen kan dermed være ett steg på veien mot å forstå det franske paradoks: Hvorfor lever franskmenn like lenge som resten av den vestlige verden og har mindre hjerte- og karsykdommer enda de drikker og røyker mest av alle?

- Maten er viktig

Resveratrol er en antioksidant. Antioksidanter beskytter mot frie radikaler som gjør skade på celler og påvirker hvordan vi eldes. Frie radikaler oppstår under stress, men forskningen viste at stressede bier ikke levde lenger med tilskudd av resveratrol .

Forskerne lurte derfor på hva det var som gjorde at resveratrol forlenget bienes liv.

– Fordi det vi spiser er så viktig for vår fysiske helse, så vi på bienes følsomhet overfor sukker og deres villighet til å spise sukker. Bier spiser vanligvis masse sukker og selv om det er det beste de kan få, vet vi at det å spise for mye ikke nødvendigvis er bra, sier forsker Brenda Rascon i en pressemelding.

Rascon er doktorgradsstudent både ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås og ved Arizona State University i USA. Veilederen hennes er den norske forskeren Gro Amdam som forrige uke ble kåret til en av de ti fremste norske forskerne under 40 år.

Endret forholdet til mat

Ved å bruke forskjellige blandinger av sukkervann, noen veldig utvannede og andre svært konsentrerte, fant forskerne ut at biene som fikk resveratrol-tilskudd ikke var spesielt interesserte i å spise sukkervannet med mindre det inneholdt svært mye sukker.

Til slutt testet forskerne hvor mye biene ville spise dersom de hadde ubegrenset tilgang på mat.

– Overraskende nok så vi at biene som fikk tilskuddet, reduserte matinntaket sitt. De fikk lov til å spise så mye de ville, og de sultet overhodet ikke, men de overspiste heller ikke maten som vi vet at de liker, sier Rascon.

Biene som fikk tilskuddet endret altså sitt forhold til mat.

Forskerne tror en mulig forklaring er at resveratrol fungerer som en mekanisme som begrenser kaloriinntaket.

Det er ikke første gangen resveratrol som også finnes i druer og peanøtter, knyttes til positive helseeffekter.

Tidligere forskning har vist at stoffet kan motvirke aldring og har en god effekt på hjerte, muskler, øyne og benbygning.

Les mer om det her: - Rødvin kan motvirke aldring

Norsk forskning har også vist at moderat inntak av vin kan gjøre deg smartere.

Les også: - Rødvin minsker risikoen for lungekreft

Mer om helse i ABC Nyheter

Personvernpolicy