Mars-roveren fant uttørket elveleie

Mars-roveren til Nasa har funnet spor etter en urgammel elv på den røde planeten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Curiosity har funnet grus som en gang i tiden ble fraktet av den forlengst uttørkede elven som strømmet gjennom området, heter det i en uttalelse fra den amerikanske romfartsorganisasjonen, melder AFP.

Det steinete området Hottah ser ut som om «noen har brukt trykkluftbor på et fortau, men i virkeligheten er det en del av et eldgammelt elveleie», sier forskeren John Grotzinger i en uttalelse.

Les også: Forlater solsystemet

Curiosityroveren, som har utforsket Mars siden tidlig august, gransker også et tilsvarende område kjent som Link. Bildene fra Curiosity viser hvordan småsteinene har blitt sementert inn i flere lag med sammenhopet stein mellom den nordlige kanten av Galekrateret og foten av Sharpfjellet, dit Curiosity er på vei.

Vann i høy hastighet

Størrelsen og formene på steinene gir et bilde av hurtigheten og bredden til elven, sier Nasa.

- Formene forteller at de ble transportert, og størrelsen forteller at de ikke kan ha blitt fraktet av vind. De ble fraktet av vannstrømmer, sier Curiosityforsker Rebecca Williams.

Les også: Fant planeter med to soler


Forskerne anslår at vannet beveget seg i høy hastighet, med omkring én meter i sekundet, og at det var mellom ankel- og hoftehøyde.

 Mars-roverens bane mot Glenelg, et område der tre ulike terreng av vitenskapelig interesse møtes. Foto: Scanpix/Reuters. Mars-roverens bane mot Glenelg, et område der tre ulike terreng av vitenskapelig interesse møtes. Foto: Scanpix/Reuters.

- Det er første gang vi faktisk har sett grus fraktet av vann på Mars, sier Curiosity-forskeren William Dietrich ved Berkeleyuniveristetet i California.

- Dermed går vi fra å spekulere om størrelsen på materien i elveleiet til å kunne observere den direkte. Noen av steinene er avrundet, hvilke tyder på at de har reist store avstander fra en kanal kalt Peace Vallis, sier Nasa.

Liv på Mars?

Takket være bilder man tidligere har tatt fra bane rundt Mars mener forskerne at de kan se en avleiret vifte av materiale vasket ned fra kanten, men mange antatte kanaler i høyden ved Link og Hottah.

Det høye antall kanaler mellom kanten av krateret og det nylig oppdagede steinområdet tyder på at vannstrømmen ikke skjedde bare én gang, men at mange strømmer fløt eller gjentok seg over et langt tidsrom.

Les også: Fargebilder og lyd fra Mars

Curiosity er på et to år langt oppdrag for å granske om det er mulig å leve på Mars og for å lære om forholdene på planeten kan ha ligget til rette for liv i fortiden.

Farkosten med en prislapp på 2,5 milliarder dollar (15 milliarder kroner) landet i Galekrateret 6. august, og åpnet dermed et nytt kapittel i vår utforskning av de nære planeter.

Les mer om astronomi

Personvernpolicy