Åpen for alle - alltid

Eide ber Sør-Sudan tenke på seg selv

Sør-Sudans president Salva Kiir (nummer to fra venstre) og Sudans president (til høyre) under de vanskelige forhandlingene i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / NTB scanpix
Sør-Sudans president Salva Kiir (nummer to fra venstre) og Sudans president (til høyre) under de vanskelige forhandlingene i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) håper den nye avtalen om handel og sikkerhet med Sudan vil bidra til at Sør-Sudan i større grad vender blikket innover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har hatt møter med de to landenes utenriksministre og ga uttrykk for glede over avtalen som nå er inngått. Samtidig slo jeg fast at tiden nå er inne for Sør-Sudan til å flytte fokus til indre utfordringer og ta fatt på egen statsbygging, sier Eide til NTB.

Avtalen mellom Sudan og Sør-Sudan skal fremme handel og bedre sikkerheten langs grensen. Men de to landene er fortsatt uenige om det mest omstridte området – Abyei.

Les også: Sudan-minister omkom i flystyrt

Livline

– De to presidentene har kommet fram til en samling avtaler som vil sikre at begge nasjonene vil blomstre side om side og bli to levedyktige stater, sa Barney Afako fra Den afrikanske union (AU) før undertegnelsesseremonien begynte torsdag.

Sudans president Omar al-Bashir og kollega Salva Kiir fra Sør-Sudan undertegnet blant annet en samarbeidsavtale og tok hverandre i hendene etter seremonien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalene omfatter sikkerheten i grenseområdene og oljeproduksjon og -transport, opplyser talsmenn for begge sider. Opprettelse av en demilitarisert sone langs grensen skal gi begge landene en økonomisk livline og forhindre nye voldshandlinger.

Sør-Sudan kan nå gjenoppta eksporten av olje gjennom Sudan som ble stanset tidligere i januar. Det vil gi både nord og sør sårt tiltrengte inntekter. Men det vil ta flere måneder å få eksporten i gang igjen. Oljeproduksjonen blir etter planen gjenopptatt innen utgangen av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kony bortfører fortsatt barn

- Sudan bomber Sør-Sudan før fredssamtaler

Fortsatt stridspunkter

– Dessverre har min bror Bashir og hans regjering fullstendig avvist forslaget om Abyei, sa president Kiir på torsdagens seremoni.

Området er symbolsk viktig for begge parter og består blant annet av store beitemarker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene er heller ikke enige om hvem som skal ha myndighet over flere oljeproduserende regioner langs grensen. Disse spørsmålene blir imidlertid tema for neste forhandlingsrunde, sier tjenestemenn til nyhetsbyrået AFP.

– Vi kunne ikke håpe på bedre nyheter enn dette akkurat nå. Det var på ingen måte sikkert at partene skulle komme i mål. Forhandlingene var intense, sier Eide.

Han håper avtalen vil kunne bli gjennomført raskt og har allerede tilbudt norsk hjelp til begge parter.

– Vi har tilbudt Sør-Sudan teknisk kompetanse og bistand til leting etter nye oljefelter. Samtidig har vi latt Sudan få vite at vi gjerne bidrar til å skape økt internasjonal oppmerksomhet om deres behov.

Les også: Sörbö satt fri i Sudan

Langvarig uenighet

Eide erkjenner at tilliten er lav mellom partene og at en rekke spørsmål er uløst. Han trekker spesielt fram manglende framgang i forhandlingene mellom opprørere (SPLM-N) i delstatene Blånilen og Sør-Kordofan i Sudan og regjeringen i Khartoum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi oppfordrer Sudan og SPLM-Nord til å innlede direkte forhandlinger, sier utenriksministeren og legger til at humanitære aktører må få full adgang til disse områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamper mellom Sudan og Sør-Sudan i mars og april langs den uavklarte grensen skapte frykt for en ny storkrig. Partene har i lang tid vært uenige om fordeling av oljeinntekter, omstridte landområder, grensedragning, spørsmål om statsborgerskap og ivaretakelse av sikkerheten i urolige områder.

Årsaken til spenningen er blant annet at Sør-Sudan, da landet ble uavhengig fra Sudan i 2011, fikk herredømme over to tredeler av områdets oljerikdommer. Men fortsatt ligger foredlings- og eksportanleggene i Sudan. I januar stengte Sør-Sudan oljeproduksjonen, noe som var ødeleggende for begge lands økonomi.

Les flere nyheter