Dronningen åpnet markant museumsbygg i Oslo

Allerede før åpningen torsdag, var det nye Astrup Fearnley-museet i Oslo utropt til et arkitektonisk mesterverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

* Privat museum, oppført på Tjuvholmen i Oslo

* Arkitekt: Italienske Renzo Piano.

* Direktør: Islandske Gunnar B. Kvaran.

* Pris: 700 millioner kroner.

* Størrelse: 7.000 kvadratmeter

* Har tatt tre år å bygge.

* Offisiell åpning torsdag, åpnes for publikum lørdag.

– Her, ytterst på Tjuvholmen, er det reist et bygg som allerede lenge før ferdigstillelsen er blitt omtalt som Oslos nye signalbygg og Oslos nye ikonbygg, sa dronning Sonja i sin åpningstale torsdag ettermiddag.

Flere hundre pressefolk fra hele verden har kommet til åpningen av det private museet for samtidskunst, som er tegnet av en av verdens mest berømte arkitekter, italienske Renzo Piano. Han er blant annet mannen bak Pompidou-senteret i Paris og Europas høyeste skyskraper, nyoppførte The Shard i London.

– Denne bygningen er i bunn og grunn et tak med mange biter under. Når du går rundt vil du begi deg ut på en reise med mange hemmeligheter, sa Renzo Piano da han torsdag formiddag møtte et stort internasjonalt pressekorps i det nye museet.

Senket seil

Museet har et tak formet som et senket seil, og ligger helt i vannkanten på Tjuvholmen i forlengelsen av Aker Brygge i Oslo.

– Viktige elementer er lys og vann. Vann er magisk, det beveger seg og gjør ting vakkert, sa Piano.

Han er oppvokst ved havet, i Genova, og er glad i vann og båtliv.

Tanken om å bygge det han kaller et uformelt museum ved sjøen fikk han da han besøkte danske Louisiana-museet.

– Det er et sted der du kan nyte kunst, men også sitte og se utover sjøen. Dette var en idé som tiltalte meg, sa Piano.

På det nye Astrup Fearnley-museet kan sjøen nytes både inne og ute. Store vinduer gir en praktfull utsikt over Oslofjorden, og museet er i to bygninger, delt i to av en kanal. Museet har egen badeplass, og skulpturpark ved sjøen. Det har også et utsiktstårn, der publikum får en storslått oversikt over Oslo.

– Noe av det unike ved bygget, er at de vakre lokalene her inne gir rom for store kunstopplevelser samtidig som de også gir oss anledning til å nyte lyset, himmelen og havet utenfor. I det man kommer inn, åpnes rommene for kunstverkene som her har funnet en enestående ramme. Byggverket, materialbruken, de nydelig avstemte rommene er med på å bygge opp under og forsterke selve kunstopplevelsen, sa dronningen i sin åpningstale.

Ku i formalin

Renzo Piano har tegnet et museum med rom i ulike størrelser og fasonger. De fleste har mye lys, men noen rom er uten vinduer.

Museet lanseres med utstillingen «To Be With Art Is All We Ask» med utvalgte verker fra Astrup Fearnley-samlingen. Her er kunst av noen av verdens mest innovative samtidskunstnere, blant dem engelske Damien Hirst og amerikanske Jeff Koons. Publikum kan blant annet betrakte Damien Hirsts delte ku og kalv i formalin og museets siste innkjøp, tre korsfestede lam, også de i formalin.

Jeff Koons er blant annet representert med den gullmalte porselensfiguren av Michael Jackson og ape. Publikum får også se malerier, bilder, installasjoner og videoer. Men for mange vil det nok først og fremst være bygningen de kommer for å se.

– Vi er veldig stolte og beæret over å kunne åpne det nye museet, sier museets islandske direktør Gunnar B. Kvaran.Det nye museet er på 7.000 kvadratmeter og er oppført på tre år. Museet åpnes for publikum lørdag.

Les flere saker her

Følg ABC Nyheter på Facebook

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden