Hakket av horn, nese og deler av ørene:

Forsøker å redde utrydningstruet neshorn

Landsbyboere ser på det skadde og utrydningstruede enhornede neshornet som ble skutt og fikk hornet kappet vekk av snikskyttere i nasjonalparken Kaziranga i India onsdag 26. september. Foto: AFP PHOTO/ Biju BORO
Landsbyboere ser på det skadde og utrydningstruede enhornede neshornet som ble skutt og fikk hornet kappet vekk av snikskyttere i nasjonalparken Kaziranga i India onsdag 26. september. Foto: AFP PHOTO/ Biju BORO

Sinte demonstrasjoner startet i India torsdag etter at nok et utrydningstruet neshorn ble skutt av snikskyttere. Nå forsøker veterinærer å redde det alvorlig mishandlede dyret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinærer nordøst i India kjempet torsdag for å redde et sjeldent neshorn som fikk hornet sitt hakket vekk av snikskyttere onsdag.

Det alvorlig skadde dyret, som er blant mange dyr som flykter fra flommer i Assam-regionen i India, ble funnet i nasjonalparken Kaziranga, blødende fra et digert sår på ansiktet. Da hadde snikskyttere kuttet av neshornets horn, nese, og deler av ørene.

Les også: Ikke sett på 26 år

Opereres av veterinærer

Dyreverngrupper og lokale beboere nær nasjonalparken satte i gang flere demonstrasjoner på torsdag som fordømmer den indiske regjeringen for ikke å gjøre nok for å bekjempe sniskyttere, etter at et tredje neshorn ble angrepet på to dager.

 Slik ser de ut friske og sunne. Et fem og et halvt år gammelt neshorn står med sin fire dager gamle kalv i en inhengning i en zoologisk hage i Hyderabad, India, mandag 9. juli i år. Foto: AP Photo/Mahesh Kumar A.) Slik ser de ut friske og sunne. Et fem og et halvt år gammelt neshorn står med sin fire dager gamle kalv i en inhengning i en zoologisk hage i Hyderabad, India, mandag 9. juli i år. Foto: AP Photo/Mahesh Kumar A.)

- Neshornet, hvis horn var skjært vekk av snikskyttere, blir operert av et team av veterinærer for å fjerne kuler som sitter fast i magen, i tillegg til å behandle sårene, fortalte parkoppasser Dibyadhar Gogoi til AFP.

Frådende flomvann i den østlige Assam-regionen har lagt 430 kvadratkilometer med land under vann, i det som er hjem til den største konsentrasjonen av verdens gjenværende bestand av enhornede neshorn.

Les også: Neshorn kan fly

Ser på hornene som afrodisiakum

I tillegg til det skadde neshornet ble et annet neshorn funnet død på onsdag, og et tredje kadaver ble oppdaget på tirsdag.

- Vi er bekymret og tvunget til å tro at det er en slags sammenheng mellom snikskyttergjenger og skogvoktere, sa lederen av en studentunion i området til AFP.

En opptelling av neshorn i nasjonalparken i 2012 satt antallet dyr der til 2290. Globalt er antallet beregnet til 3300 enhornede neshorn.

Antallet av arten sank til nær utryddelse tidlig på 1990-tallet, og det enhornede neshornet er for øyeblikket listet som «sårbar» av den internasjonale unionen for konservering av natur.

Personer tilknyttet nasjonalparken Kaziranga har kjempet en vedvarende kamp mot neshorn-krypskyttere som dreper dyrene for hornene deres, som man kan få store penger for i enkelte asiatiske land hvor de er ansett for å ha en effekt på sexlysten.

Les også:

Her må gnuemoren se ungens dødskamp

Dyr ingen visste fantes

Horer og strippere smuglet neshorn

Høy på safari

Her blir tiger på rømmen tatt

Les flere nyheter

Personvernpolicy