WikiLeaks-grunnleggeren med flammende appell mot Obama

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange taler fra den ecuadorianske ambassaden i London, og rettet sterk kritikk mot USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix/AP.
WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange taler fra den ecuadorianske ambassaden i London, og rettet sterk kritikk mot USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix/AP.

Julian Assange (41) talte for en fullstappet konferansesal i FN-bygget i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnleggeren av lekkasje-nettstedet WikiLeaks snakket til forsamlingen via satellittforbindelse fra den ecuadorianske ambassaden i London, der han har søkt tilflukt siden juni.

Assange kom onsdag med en flammende appell der han ba amerikanske myndigheter stanse sine aksjoner mot ham, nettstedet og dets tilhengere.

- Det er på tide at USA stanser sin forfølgelse av WikiLeaks, våre folk og våre påståtte kilder, sa Julian Assange (41) til et fullstappet konferanserom ved FN, ifølge CNN.

Han talte over satellittforbindelse fra London, der han har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden siden juni.

Les også: - Assange er kamplysten

Lekker hemmelige dokumenter

Verdens ledere er for tiden samlet i FN-hovedkvarteret i forbindelse med FNs generalforsamling. WikiLeaks har offentliggjort flere hundre tusen til dels hemmeligstemplede dokumenter, blant disse amerikanske diplomatbrev.

- Det er på tide at [USAs] president Obama gjør det rette og slutter seg til endringens krefter, ikke bare med fine ord, men med handling, sa han.

Assange mente også det var «dristig» av den sittende amerikanske regjeringen å ta æren for fremgangen i «Den arabiske våren».

Møtet ble holdt ved Ecuadors kontorer i FN-bygget, men var ikke et offisielt FN-arrangement.

Les også: Russland advarer Storbritannia

Sex-overgrep

I store deler av 2011 frem til juni har Assange sittet i husarrest i Storbritannia mens han har anket utleveringen fra Storbritannia til Sverige. Svenske myndigheter ønsker å avhøre Assange om påstander om seksuelle overgrep mot en kvinne i landet, men han er ikke siktet for noe kriminelt forhold.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino sier han planlegger å møte den britiske utenriksministeren William Hague for å forsøke å overbevise ham om å la Assange forlate ambassaden uten å bli pågrepet.

Ecuador innvilget Assange asyl i august, men han risikerer å bli pågrepet i Storbritannia dersom han forlater ambassaden.

Assange avviser sex-beskyldningene, og beskriver dem som et knep for å bringe ham til Sverige, som siden vil utlevere ham til USA.

Les også: Gir Assange asyl

Se deler av videoappellen under:

Les flere nyheter

Personvernpolicy