- 500 fanger har sittet 10 år i isolasjon

I ett av fengslene i California, Pelican Bay State Prison, sitter over 1000 innsatte alene i vindusløse celler med lite naturlig lys. (Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli/ NTB scanpix)
I ett av fengslene i California, Pelican Bay State Prison, sitter over 1000 innsatte alene i vindusløse celler med lite naturlig lys. (Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli/ NTB scanpix)

Amnesty International har avdekket det de mener er umenneskelige forhold i fengsler i California. 78 fanger har sittet isolert i mer enn 20 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport kritiserer Amnesty International den amerikanske delstaten forholdene til innsatte som sitter i isolasjon.

Det er tall fra California Department of Corrections and Rehabilitation, som viser at mer enn 500 fanger har tilbrakt ti år eller mer i isolasjon, mer enn 200 personer har sittet over 15 år og 78 personer har sittet isolert i mer enn 20 år.

Å sitte i isolasjon innebærer at den innsatte tilbringer minst 22,5 timer per døgn i celler som måler mindre enn åtte kvadratmeter.

Fanger i isolasjon har ikke tilgang til arbeid, rehabiliteringsprogrammer eller gruppeaktiviteter av noe slag. De har ikke lover til å ha noe kontakt med omverdenen.

Kontakt med helsepersonell må skje bak gitter, besøk fra familier eller advokater skjer gjennom et vindu og de har ikke rett til vanlig telefonkontakt med slektninger, ifølge organisasjonen.

Amnesty International har snakket med mer enn 3000 fanger i den amerikanske delstaten og krever nå at California rydder opp og forbedrer forholdene betydelig.

- Forholdene i isolatene og varigheten på isolasjon er rett og slett sjokkerende, sier Angela Wright, som har vært med på å skrive den ferske rapporten, i en pressemelding.

Organisasjonen ber delstaten «stanse de umenneskelige lidelsene tusenvis av fanger opplever hver eneste dag».

Les også: Milliardsøksmål mot fengsel over trandtråd

Se også: Moren tilga henne for babydrap

Vinduløse celler

I ett av fengslene, Pelican Bay State Prison, sitter over 1000 innsatte alene i vindusløse celler med lite naturlig lys, ifølge Amnesty Internationals undersøkelser.

Fangene får kun lov til å utøve fysisk aktivitet alene to og en halv time per dag i et lite gårdsrom med 20 meter høye betongvegger hvor himmelen kun er synlig gjennom tynn plastikk som dekker taket.

En innsatt i Pelican Bay, som har sittet i isolat i 22 år, skal ha fortalt Amnesty International at etterforskerne fra organisasjonen var de første utenforstående han hadde sett i celleblokken på mange år.

- Å berøve fanger som allerede lever i et isolert miljø naturlig lys, fysisk aktivitet eller menneskelig kontakt er unødvendig og kan ikke forsvares under noen omstendigheter. Tilgang til naturlig lys og mosjon er grunnleggende behov og helt avgjørende for vår fysiske og mentale helse, sier Angela Wright.

I perioden fra 2006 til 2010 var det gjennomsnittlig 34 selvmord per år i californiske fengsler. 42 prosent av selvmordene var blant innsatte i isolat.

Les også:

Glemt på cella i to år

- Brudd på besøksforbud straffes ikke

Les flere nyheter

Personvernpolicy