Storstreik i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk

Mer enn 400 ansatte i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk går ut i streik etter at meklingen mellom KS Bedrift og EL & IT Forbundet og Fagforbundet brøt sammen ved 3-tiden natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mekler Elisabeth Stenvig måtte etter mekling tre timer på overtid konstatere at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.

Penger

Forhandlingsleder Jan O. Andersen i EL & IT Forbundet sier til NTB at meklingen strandet på grunn av økonomiske spørsmål.

– Problemet var et for dårlig tilbud når det gjaldt minstelønnssatser, kompensasjon for ubekvem arbeidstid og reisevilkår, sier han.

Han understreker at streiken ikke vil gå ut over liv og helse.

– Vi vil ha beredskapsordninger på plass og vil rykke ut og rette feil om det er kritisk. Men hvis det ikke er noe sykehus eller noe annet kritisk i nærheten vil nok forbrukerne som mister strømmen merke det, sier han.

– Streiken vil merkes best i bygge- og anleggsvirksomheten, sier Andersen.

Pensjon

Til sammen er 435 medlemmer av EL & IT Forbundet og Fagforbundet tatt ut i streik. I første omgang vil streiken kun berøre Nord-Trøndelag, men ifølge Andersen har de planene klare for utvidelse av streiken.

Forhandlingene i årets lønnsoppgjør ble brutt 6. juni etter at arbeidsgiverne ville forhandle om endringene i pensjonsordningen.

Ordningen garanterer de ansatte 66 prosent av sluttlønnen i pensjon ved full pensjonsopptjening og det nektet arbeidstakerne å forhandle om.

Lønnsoppgjøret omfatter til sammen om lag 2.500 ansatte i energiverk som er tilsluttet KS Bedrift.

– Strakk oss langt

KS Bedrift Energi beklager at det ble streik.

– Vi strakk oss lenger enn de fleste arbeidsgivere har gjort i år. EL & IT Forbundet og Fagforbundet sa i natt nei til et lønnstilbud fra energibedriftene i KS Bedrift med en ramme på 5,3 prosent, sier forhandlingsleder og direktør Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift.

– Arbeidsgiversiden frafalt også kravet om lokal avtale om valg av pensjonsordning, forteller hun.

Rydsaa sier det er uforståelig at arbeidstaker organisasjonene forkastet denne lønnspakken.

– Det ligger langt over det de fleste andre grupper har takket ja til i årets lønnsoppgjør. Derfor kunne vi ikke gå lenger i tilbudet vårt enn vi gjorde, sier Bjørg Ravlo Rydsaa.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy