Ahmadinejad mener Vesten står i ledtog med djevelen

Irans president Mahmoud Ahmadinejad ga vestlige land det glatte lag i en tale i FNs hovedforsamling onsdag. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
Irans president Mahmoud Ahmadinejad ga vestlige land det glatte lag i en tale i FNs hovedforsamling onsdag. Foto: REUTERS/Lucas Jackson

Irans president ber om en ny verdensorden uten dominans fra vestlige makter, som han mener tjener djevelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var budskapet da han onsdag fikk ordet i FNs hovedforsamling.

President Mahmoud Ahmadinejad fremholdt også at Iran trues konstant med militære aksjoner fra «usiviliserte sionister». Truslene har som formål å tvinge Iran til å underkaste seg, ifølge presidenten.

– Uavbrutte trusler fra de usiviliserte sionistene om å gå til militære aksjoner mot vårt store land er et klart eksempel på den bitre virkelighet, sa han med tydelig adresse til Israel.

– Våpenkappløp og skremsler med atomvåpen og masseødeleggelsesvåpen fra de hegemoniske maktene er blitt rådende, hevdet han.

Djevelen

– Den nåværende avgrunnsdype situasjonen i verden og de bitre historiske hendelsene skyldes i hovedsak den feilaktige styringen av verden og de selvutnevnte maktsentrene som har gitt seg selv til djevelen, forklarte Irans president.

Representantene til både Israel og USA forlot salen under den 35 minutter lange talen.

Tirsdag brukte USAs president Barack Obama sin tale til å advare Iran om at han vil gjøre alt han kan for å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen. Han fastslo også at forsøket på å løse krisen med diplomatiske midler, ikke vil pågå i ubegrenset tid.

Siste FN-tale?

Det var åttende gang Ahmadinejad talte i FNs hovedforsamling og trolig også den siste. Etter neste valg får Iran etter alt å dømme en ny president.

Ahmadinejad holdt seg imidlertid unna de mest fiendtlige utfallene som han tidligere har kommet med mot Israel, der han har hevdet at den jødiske staten ikke har noe å gjøre i Midtøsten.

Slike uttalelser har tidligere år fått representanter fra en rekke land til å forlate salen i protest.

Den iranske presidenten kritiserte også vestlige land for den økonomiske krisen.

– Det å skape verdiløse papirer ved å øve innflytelse og kontroll over verdens økonomiske sentre, utgjør det største misbruket i historien og anses som en av de største årsakene til den verdensomspennende økonomiske krisen, sa han.

Religion

Mye av talen handlet også om religion. Blant annet hyllet han den snarlige ankomsten til den «ultimate frelseren».

– Gud den allmektige har lovet oss en mann av godhet, sa Ahmadinejad til de andre statslederne.

Deretter føyde han til at frelseren vil være en mann som elsker mennesker og rettferdighet, og som vil komme samtidig med Jesus.

Les også:

Toppoffiser advarer om tredje verdenskrig

Iran og Nord-Korea i forskningssamarbeid

Ønsker et angrep på Iran velkommen

Kaller Israel en «fornærmelse mot menneskeheten»

Iran truer Israel med ødeleggelse

Les flere nyheter

Personvernpolicy