– Smeltende ishav gir mer ekstremvær

Sjøisen i Arktis i midten av september kan sees på dette bildet fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Den gule linjen viser gjennomsnittet av 30 års målinger av isen når den er på sitt minste tidlig på høsten. Foto: Reuters / NTB scanpix
Sjøisen i Arktis i midten av september kan sees på dette bildet fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Den gule linjen viser gjennomsnittet av 30 års målinger av isen når den er på sitt minste tidlig på høsten. Foto: Reuters / NTB scanpix

Isen som smelter i Arktis fører til mer ekstremvær i Europa og Nord-Amerika, mener forskere. Norge kan få både våtere sommere og iskaldt vintervær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at isen rundt nordpolen påvirker vindsystemer som har stor betydning for været lenger sør.

– Mye tyder på at smeltingen har innvirkning på været også hos oss, sier Tore Furevik, professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Han mener årets regnfulle sommer på Østlandet er et eksempel på en værtype som vil bli vanligere etter hvert som den arktiske isen krymper.

Det samme gjelder det uvanlig kalde vinterværet i Norge for et par år tilbake. Også tørken i Russland i 2010 og den kraftige nedbøren i England i sommer er i tråd med Fureviks forventninger om hvordan værsystemene endrer seg når Arktis blir varmere.

Temperaturøkningen får sjøisen til å smelte, og ismengden forrige uke var den minste som noen gang er målt. Den gamle rekorden fra 2007 ble slått med en margin på 700.000 kvadratkilometer.

Se også: Jakter svar på klimagåten

Les også: Kunnskap fjerner ikke klimatvil

Polar jetstrøm

Klimaforskere har lenge advart om at den globale oppvarmingen kan føre til mer ekstremvær. Men det er særlig i det siste at situasjonen i Arktis er blitt trukket fram som et viktig ledd i årsakskjeden.

Når sjøisen smelter, svekkes vindsystemet som kalles den polare jetstrømmen på den nordlige halvkule. Dermed blir mange høytrykk og lavtrykk liggende stille over lengre tid, ifølge en ny studie gjort av en gruppe amerikanske forskere.

Det betyr økt risiko for langvarige regn- og tørkeperioder. Ifølge forskerne vil også en del av kuldeperiodene om vinteren vare lenger – til tross for at det hovedsakelig er global oppvarming som i utgangspunktet smelter isen i Polhavet.

– Vi får såkalte blokkerende høytrykk som kan bli liggende i flere uker og føre til kaldt vær om vinteren, sier Furevik til NTB.

Les også: – Bevisene for menneskeskapte klimaendringer er så overbevisende at jeg ikke er i tvil

– En katastrofe

Professoren mener issmeltingen i Arktis er tegn på at jordas klima er gått inn i en ustabil fase og at klimaendringene er vanskelige å stanse.

– Slik jeg ser det, så passerte klimaet i Arktis et vippepunkt i 2007. Vi trenger mange kalde sommere og vintere for å få tilbake isdekket som fantes før det, sier Furevik.

Han får støtte fra havforskeren Peter Wadhams ved universitetet i Cambridge, som frykter at sommerisen i Arktis vil kollapse fullstendig i løpet av fire år. Han kaller smeltingen en katastrofe med store negative ringvirkninger.

– Den viktigste negative konsekvensen er at den globale oppvarmingen skyter fart, sier Wadhams til avisa The Guardian.

En av grunnene til at smeltingen forsterker oppvarmingen, er at Polhavet absorberer mer varme fra sola når isen forsvinner.

I tillegg kan varmere vær øke utslippene av den kraftige klimagassen metan fra havbunnen og tundraen i Arktis. Noen forskere tror dette fenomenet får stor betydning for klimaet, mens andre mener effekten vil være begrenset.

Les også: Lederen for FNs klimapanel trues på livet

Oljekappløp

Ifølge Furevik var det ventet at ismengden i Polhavet ville nå et nytt lavmål i år. Han er likevel overrasket over hvor mye is som forsvant.

Før havet begynte å fryse til igjen i forrige uke, hadde isdekket krympet til 3,4 millioner kvadratkilometer, ifølge amerikanske forskere. Arealet var 18 prosent mindre enn da den forrige rekorden ble satt i 2007.

At stadig mer av Nordishavet blir isfritt om sommeren, har åpnet nye skipsruter langs kysten av Sibir og Canada. I tillegg har smeltingen utløst et kappløp om olje- og gassressursene som antas å befinne seg på toppen av kloden.

Også nye tilgjengelige oljeforekomster kan indirekte bidra til å forsterke klimaendringene, siden bruk av olje som drivstoff fører til utslipp av CO2.

Les også: Isen på Grønland smelter raskere enn noensinne

Les flere saker her

Personvernpolicy