Halvparten har hatt ubeskyttet sex med ny partner

Mange unge blåser i prevensjon. Foto: Colourbox
Mange unge blåser i prevensjon. Foto: Colourbox

Norsk ungdom har lite kunnskap om prevensjon og beskytter seg dårlig mot seksuelt overføre sykdommer, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor internasjonal undersøkelse utført for Verdens Prevensjonsdag, som markeres onsdag, har kartlagt hva ungdom mellom 15-25 år mener og tenker om sex.

Her kommer det frem at norske ungdommer har dårlig kunnskap om prevensjon og at mange ikke beskytter seg mot seksuelt overførbare sykdommer og uønsket graviditet.

Undersøkelsen viser at:

  • 51 % av norsk ungdom har hatt ubeskyttet sex med ny partner
  • hele 44 % svarer at angrepille er en effektiv form for «prevensjon»
  • 17 % tror at tilbaketrekning rett før utløsning er trygt
  • 18 % er for flaue til å spørre om sex
  • Den viktigste informasjonskilden er internett og sosiale medier

Undersøkelsen viser også at nest etter presten er foreldre de minst populære å snakke med når det kommer til sex og prevensjon. Helsesøster og venner kommer på tredje og fjerde plass.

Samtidig svarer hele 21 prosent at de har fått feilinformasjon om prevensjon, og feilene kommer oftest fra venner (44 %), deretter fra internett.

9217 tilfeller av klamydia

Statistikk fra Folkehelseinstituttet viser at ungdom mellom 15-19 år fikk utført 1948 aborter i fjor. Instituttet registrerte også 4346 tilfeller av klamydia i denne gruppen.

Inkluderer man aldersgruppen 20-24 år var det hele 9217 tilfeller av klamydia og 4235 aborter.

Det vil si at 15-24-åringene stod for 40 prosent det totale antallet aborter og 41 prosent av alle de registrerte klamydiatilfellene i Norge i 2011.

Les også: En av to oslokvinner under 25 tar abort

- Mange myter

– Vi opplever det som en trykk-koker når vi snakker med ungdom om sex. De har masse spørsmål. En åpen dialog får ofte avklart mange myter, sier Carl Niklas Westerberg, leder for Medisinernes seksualopplysning (MSO), i en pressemelding.

God informasjon og økt kunnskap virker svært forebyggende, mener han.

- Derfor er et arrangement som Verdens Prevensjonsdag så viktig for å gi ungdom en seriøs plattform hvor de får korrekt informasjon om sex og prevensjon, sier Westerberg.

Les også: Agathe ante ikke hun var gravid før hun fødte

Mest klamydia i nord og i Oslo

Tall fra Helsedirektoratet viser at det er ungdommer i Nord-Norge som har lavest seksuell debutalder.

Mens medianalder for seksuell debut er 17,3-17,5 år for jenter og 18 år for gutter, har så mye som 50 prosent av 15 år gamle jenter og 36 prosent av 15-årige gutter i Finnmark hatt samleie.

Trenden med lav debutalder gjelder alle de nordlige fylkene.

Tallene fra Folkehelseinstituttet viser at de nordligste fylkene og Oslo har flest tilfeller av genital klamydiainfeksjon.

I 2011 var det flest tilfeller av genital klamydiainfeksjon i Troms, Nordland og Oslo.

-Når det gjelder klamydia tror jeg det generelle kunnskapsnivået blant ungdom er for lavt. Mange vet ikke at man kan være smittet og samtidig helt symptomfri. Enda flere vet ikke at klamydiainfeksjon i verste fall kan føre til sterilitet hos både kvinner og menn, sier Torstein Schanche, leder for Medisinernes seksualopplysning i Tromsø, i en pressemelding.

Les også: Vurderer gratis prevensjon

...og flest aborter

Finnmark, Oslo og Troms hadde høyest aborttall per 1000 kvinner i 2011, med henholdsvis 19,4, 18,3 og 16,3 avbrudd per 1000 kvinner.

De laveste aborttallene hadde Sogn og Fjordane, Rogaland, Møre og Romsdal og Agder-fylkene, med mellom 10 og 11 svangerskapsavbrudd per 1000 kvinner.

- Det er viktig med arrangementer som Verdens Prevensjonsdag for å bidra til riktig informasjon, trygghet og gode holdninger, sier Torstein Schanche.

Les også:

Vi kjøper færre angrepiller

Ber leger bytte jobb om de ikke vil henvise til abort

Ja, vi elsker... og angrer

Line (28) har dobbel livmor og vagina

Les mer om helse i ABC Nyheter

Personvernpolicy