Krangler om EUs selforbud i WTO:

Norge beveger seg omsider i selstrid mot EU

Norge tar EU til doms: Forlanger at selfangsten skal kunne selges i EU-landene igjen. Foto: NTB scanpix.
Norge tar EU til doms: Forlanger at selfangsten skal kunne selges i EU-landene igjen. Foto: NTB scanpix.

Nå skal EUs forbud mot sel-produkter til doms. Norge og Canada ba mandag om at Verdens handelsorganisasjon WTO skal oppnevne en domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvisteløsningspanelet Norge og Canada ber om, skal vurdere om EUs forbud mot handel med selprodukter er tillatt etter reglene om fri handel som er vedtatt i WTO.

For våren 2009 innførte EU regelrett forbud mot all omsetning av selprodukter i EU. Selv om selfangsten er en ørliten næringsvei i Norge, er eksporten viktig.

Les også: Dyrevernere håper Norge taper

Langdrygt

- Vi mener selregelverket er i strid med EUs WTO-forpliktelser og ser frem til å komme i gang med panelprosessen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Dermed beveger det seg i en langdryg sak. Det er nå halvannet år siden WTOs organ for tvisteløsninger fikk saka på sitt bord. Norge har til nå slått seg til ro med at ting har stått stille der.

Les: Millionene og månedene ruller i Norges selstrid i WTO

En såkalt panelsak i WTO, som Norge og Canada ber det skal bli oppnevnt medlemmer til, vil anslagsvis vare i ytterligere ett år.

- Handler om prinsipper

- For norske myndigheter handler denne saken om viktige prinsipper, som vår rett til å drive bærekraftig høsting av våre levende marine ressurser, og til å kunne omsette produktene fra fangst og fiske, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

- Truer Norges handlefrihet, sa hennes forgjenger Helga Pedersen

Norge mener selbestandene som den norske næringen jakter på ikke er truede, og at norsk fangst foregår i kontrollerte former med etisk forsvarlige midler som sikrer dyrenes velferd, skriver Utenriksdepartementet.

Les andre nyheter


Personvernpolicy