Med ny EU-bok på 40-årsdagen for folkets «nei»- Urbane innvandrere vil få oss inn i EU i ny folkeavstemning

Brussel ikke urolig: - Jeg tror ikke EU vil hisse seg opp over norsk ostetoll eller veto mot postdirektiv. De regner nok med at det er problemer som vil forsvinne etter valget om et års tid, sa Kjetil Wiedswang under presentasjonen av EU-boka si. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Brussel ikke urolig: - Jeg tror ikke EU vil hisse seg opp over norsk ostetoll eller veto mot postdirektiv. De regner nok med at det er problemer som vil forsvinne etter valget om et års tid, sa Kjetil Wiedswang under presentasjonen av EU-boka si. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- EU er udemokratisk, elitistisk og korrupt. Der vil vi bli medlem innen ti-femten år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Kjetil Wiedswang overbevist om.

Spådommen om «ja» ved en kommende folkeavstemning kom tirsdag, 40-årsdagen for den første av to folkeavstemninger der flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap.

Uttalelsen falt da Wiedswang, som til daglig er kommentator i Dagens Næringsliv og i 2003-2006 var avisens korresponent i Brussel, presenterte sin nye bok Europaveien - EU, krisen og vi andre.

- Det er håpløst i Norge å skrive en bok om EU uten å flagge eget standpunkt, sier Wiedswang og gjør klart:

- Mitt standpunkt er at EU er udemokratisk, småkorrupt og elitistisk – og at Norge bør bli medlem ved første anledning.

Nytt folk fra nei til ja?

Norsk ja-side ligger for tida med brukket rygg. Nei-flertallet på meningsmålingene har i lenger tid vært overveldende, også blant velgerne til ja-partier som Høyre og Arbeiderpartiet.

Men Wiedswang tror det i overskuelig framtid vil presse seg fram en ny bevegelse for å få Norge inn i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror sjansen for et nytt eksternt sjokk som vil utløse en ny norsk diskusjon, er større enn at det ikke skjer, sa Wiedswang under presentasjonen i Schibsted Forlags lokaler.

I boka forklarer han det snaue nei-flertallet i 1972 og 1994 med motsetningen mellom sentrum og periferi. Og der mener han styrkeforholdet vil endre seg i favør av EU-medlemskap.

- Om ti-femten år vil vi ha 1 million flere innbyggere i Norge. De vil ikke bo på landet. Og mange av dem vil ha annen kulturell bakgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I neste folkeavstemning vil du få mange flere polakker og andre med europeisk bakgrunn, sier Wiedswang til ABC Nyheter.

Les også: Det skal bevises at bittelitt betyr mye

- Herlig frekt

Ut av EØS eller inn i EU? Det er Heming Olaussen og Kjetil Wiedswang uenige om. Foto: Thomas Vermes.Ut av EØS eller inn i EU? Det er Heming Olaussen og Kjetil Wiedswang uenige om. Foto: Thomas Vermes.

- Det er herlig frekt å legge lanseringen av denne boka nettopp til dagen i dag, sier Heming Olaussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er leder i Nei til EU og overbevist om at neste EU-kamp ikke blir for medlemskap, men for å få Norge ut av EØS-avtalen Norge har med EU.

- Her er det taperne som skriver historien. Det er godt gjort å omtale dagen i dag som 40 års lidelseshistorie utenfor EU, sier Olaussen.

- Ut av EØS, ikke inn i EU

Han tror ikke endringer i den norske befolkningen vil gi et ja til EU:

- Når du spår at vi blir medlem, bygger du på noen premisser. Ett av dem er demografisk utvikling. Vi har også undersøkt litt om det. Undersøkelsen blant innvandrerbefolkningen i Oslo Øst viser at de er like mye mot EU som andre, og med de samme argumentene, sier Olaussen.

- Jeg mener den nye debatten om vårt forhold til EU, er debatten om EØS-avtalen, sier Heming Olaussen.

- En viktig grunn til nei, var at LO-kongressen sa nei. Det var også LO som krevde Europautredning. Og nå rører det seg. Jeg tror du undervurderer fagbevegelsen - som du ikke omtaler, sier Olaussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NUPI: Arbeidsløshet og EU

Direktøren for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Ulf Sverdrup, tror derimot ikke på at Norge blir EU-medlem med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke ytre faktorer vil drive fram at Norges forhold til EU endrer seg. Det viktige er at Norges forhold til EU i stor grad er spørsmål om Norges forhold til seg selv. Det er én faktor som forklarer mye av svingningene: Det er nivået på arbeidsløsheten, sa Sverdrup under lanseringen av boka.

- Ett prosentpoengs økning i arbeidsløsheten i Norge øker oppslutningen om EU med 7 prosent. Det viser all forskning, slår Sverdrup fast.

- Må være udemokratisk

I sin lett skrevne gjennomgang av historie, anekdoter, synsing og fakta om EU og Norges kronglete forhold til sin nabounion, konstaterer ja-mannen Wiedswang at EU er og vil forbli udemokratisk.

- EU er litt korrupt og udemokratisk – og det kan ikke være noe annet enn udemokratisk. Ellers måtte man ha full føderalstat. Det er politisk uaktuelt. Det andre er å ha myndigheten i de nasjonale parlamenter. Problemet er at EU da blir en ren prateklubb, sier Kjetil Wiedswang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barroso: - EU må bli en føderasjon!

- Du sier at EØS-avtalen er udemokratisk. Du belegger også at EU selv er udemokratisk. Vil EU bli demokratisk om ti-femten år – og i så fall hvordan?

- Nei. Jeg tror ikke det. Men du har jo en demokratisk legitimitet i bånn. Man fatter vedtak uten at det er offentlig debatt. Men demokratisk valgte regjeringer godtar jo dette, sier Wiedswang.

Selv en del av Brussel-eliten

Mens Kjetil Wiedswang var korrespondent for Dagens Næringsliv i Brussel, ble han selv tatt opp i en eksklusiv norsk herreklubb bestående av diplomater, direktører og journalister.

Den kaller seg Mardinor og er omtalt i Wiedswangs skrift til Europautredningen, Plux.

- Føler, eller følte du deg selv som en del av del av Brussel-eliten som du beskriver i Plux, blant annet i klubb med Norges EU-ambassadør Eivinn Berg?

- Ja, selvfølgelig, sier Wiedswang til ABC Nyheter.

Les flere nyheter om EU- og EØS-striden

Les andre nyheter