- Skandinaviske spesialsoldater trener opprørsstyrkene

Syriske opprørere ved en kontrollpost i nabolaget Al-Amiriya i Aleppo. Illustrasjonsfoto: Scanpix/AFP.
Syriske opprørere ved en kontrollpost i nabolaget Al-Amiriya i Aleppo. Illustrasjonsfoto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske avisa The Telegraph har møtt to tidligere spesialsoldater fra Skandinavia som er militære rådgivere i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to mennene, som gikk under kodenavnene Radwan og Mohammed, ber om at avisa ikke skriver hvilket land de kommer fra, melder The Telegraph.

Avisas reporter møtte dem i Idlibprovinsen nord i landet, i forbindelse med en reportasje om hvordan millioner fra andre land i Midtøsten og ekspertise fra tidligere spesialsoldater støtter opp under den syriske opprørsbevegelsen.

- Ikke kjent med aktive nordmenn

Opposisjonen i landet har satt opp mer enn et dusin treningsleire i provinsen, der unge menn trener for å kjempe mot president Bashar al-Assads militære styrker. De to mennene avisa møtte kunne ikke arabisk og var misfornøyd med reporterens nærvær.

De blir beskrevet som «høye med barberte hoder, lys hud, bulende muskler og armer dekket med tatoveringer». De stakk seg ut blant de unge stridende. De ønsket ikke å opplyse annet enn at «de var der for å hjelpe».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekrutter i Free Syrian Army (FSA) sier til avisa at mennene var tidligere spesialsoldater og fungerte som militære rådgivere.

- Vi er ikke kjent med noen nordmenn som er aktive i Syria, sier pressetalsmann for Forsvaret, major Eystein Kvarving til ABC Nyheter.

Les også: - Syriske barn torturert til døde

- Private

- Jeg har foreløpig til gode å se at opprørerne har hatt utenlandske militære rådgivere, men det forundrer meg vel ikke om enkelte nasjoner har støttespillere inne for å hjelpe. Det sies at amerikanerne ikke støtter med våpen, men med samband. Og for å benytte seg av det må man ha opplæring. Det ville ikke forundre at dersom man gir utstyr har man også rådgivere på plass, sier Kommandørkaptein ved Forsvarets høgskoles mediegruppe, Per Christian Gundersen, til ABC Nyheter. Han følger utviklingen i Syria tett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror de to skandinavene må ha jobbet for et privat foretak, og at de ikke opererer med sine hjemlands velsignelse.

- Dersom man har truffet to skandinaver i en slik treningsleir vil jeg anta at de er leid inn av et privat foretak for å støtte. Man vet at Qatar og Saudi-Arabia støtter opprøret med våpen. Det skulle ikke forundre meg om de også støtter med kompetanse, sier Gundersen.

Gundersen trekker frem to varianter av rådivere: det ene er landene som helt klart støtter opprøret, som Frankrike, USA og Storbritannia.

- Disse kan ha rådgivere på bakken uten at de sier det høyt, sier han.

- Alternativt har man de mer private militære organisasjonene, dersom Free Syrian Army har nok midler til å leie deres tjenester.

- I Skandinavia har det ikke vært noen tradisjon for at tidligere spesialstyrker har påtatt seg slike oppdrag, sammenlignet med andre land. Ved å være med i private militære foretak kan man tjene gode penger, så det er en bransje i vekst. Spesialsoldatene har en kompetanse som er nyttig for alle som driver geriljakrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av dollar

Rekruttene i leiren Telegraph har besøkt mottar intensiv opplæring over en tre ukers periode. Mange av dem er i utgangspunktet sivile. Det finnes 18 slike treningsleire i Idlibprovinsen, samt enkelte i forsteder til Damaskus, sier FSA-offiserer til avisen.

Opprørerne avviser at andre leire også har utenlandske observatører, men en kilde sier det er noe som er oppe til vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spredningen av treningsleirene skjer samtidig som en innsats for å samle de ulike gruppene med opprørere til en felles front. Men det er en rekke ulike opprørsgrupper med forskjellige agendaer som opererer i landet.

Islamistiske grupper som Ahrar al-Sham og ekstremistgruppa Jabhat al-Nusra forsøker også å styrke sin tilstedeværelse i landet, på samme måte som opprørsgrupper støttet av Qatar.

Den danske avisa Information har tidligere rapportert om skandinaver med innvandrerbakgrunn som reiser til Syria for å støtte landets islamistiske opprørsgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding forrige uke uttrykte norske PST bekymring for denne typen reiseaktivitet blant ekstreme islamistiske nettverk i Norge.

Millioner av dollar strømmer til opprørerne, hovedsaklig fra Saudi-Arabia. Midlene går til våpen, trening og støtte til FSA, melder Telegraph.

Les også:

- Borgerkrigen i Syria kan styrke ekstremister

Les alt om situasjonen i Syria

Les flere nyheter