Sture Bergwall (seriedømt under navnet Thomas Quick) frikjent:

- Bare trist for familiene

Med gårsdagens frifinnelse av Sture Bergwall står man uten gjerningsmann i to nye drapssaker - de såkalte Trine- og Gry-sakene fra 1981 og 1985. - Bare trist for familiene at noen neppe nå vil bli straffet, sier de pårørendes advokat Benedict de Vibe. Foto: NTB scanpix
Med gårsdagens frifinnelse av Sture Bergwall står man uten gjerningsmann i to nye drapssaker - de såkalte Trine- og Gry-sakene fra 1981 og 1985. - Bare trist for familiene at noen neppe nå vil bli straffet, sier de pårørendes advokat Benedict de Vibe. Foto: NTB scanpix

Drapene på norske Gry og Trine står nå uten noen dømt gjerningsmann. - Bare trist for familiene, sier advokat Benedict de Vibe som representerer de pårørende i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble Sture Bergwall (dømt for åtte drap under navnet Thomas Quick) som ventet formelt frifunnet i ytterligere to norske drapssaker.

Men for familiene til Trine Jensen og Gry Storvik er frifinnelsen ikke utelukkende gode nyheter.

- Dette er bare trist. Dette ligger langt tilbake i tid, så nå blir neppe noen straffet for drapene og gjerningsmannen står vel neppe fram, sier advokat Benedict de Vibe som representerer foreldrene til de to jentene.

Ukjent drapsmann

Den svenske statsadvokatens gransking og beslutning innebærer uansett at Sture Bergwall er frifunnet for drapene som fant sted i 1981 og 1985. Begge drapene er foreldet i Norge.

- Jeg bøyer meg for den svenske beslutningen i skyldsspørsmålet, selv om jeg syntes bevisføringen i Falu tingrett var overbevisende i 2000, sier advokat de Vibe til ABC Nyheter.

Les også: Bevis mangler i to rettssaker

Han fikk som bistandsadvokat til de norske familiene også stille spørsmål under rettssaken for 12 år siden.

- Men nå står mine klienter tilbake med et stort uløst spørsmål: Hvem tok livet av deres døtre?

Beholder uansett erstatningene

Et annet spørsmål er hva beslutningen kan innebære for erstatningsbeløpene som ble utbetalt til familiene som følge av dommen i 2000.

- Hva beslutningen betyr for erstatningene vet jeg ikke. Erstatningsspørsmålet ligger utenfor en vurdering av skyldspørsmålet, sier den svenske statsadvokaten Bo Ericsson som i går la fram sin beslutning om å legge ned saken, til ABC Nyheter.

Spørsmålet er nå til vurdering hos lagmann Lars-Erik Bergström ved tingretten i Falun.

- Tingretten vil be de berørte parter om deres syn, sier Bergström i en epost.

Det er derfor svært lite sannsynlig at erstatningsspørsmålet kan komme opp som en sivilsak, selv om det er teoretisk mulig.

I et tidligere innspill til svensk lagmannsrett (31. januar 2012) har advokat Benedict de Vibe bedt om at erstatningene ikke tas opp på nytt, og mener at «det er gitt et bindende sivilrettslig tilsagn som grunnlag for erstatningsileggelse».

Han har sterkt motsatt seg at erstatningen på 50.000 kr til hver av foreldrene, skal måtte betales tilbake.

«Det vil stride mot den alminnelige rettsoppfatning at de etterlatte må tåle at det økonomiske oppgjør som har funnet sted nå skal måtte gjøres om. Sture Bergwall er selv ansvarlig for den situasjon han har skapt, dette uansett om han er strafferettslig tilregnelig», skriver de Vibe til domstolen i januar i år.

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson sier det er helt usannsynlig at hans klient vil be om at beløpene skal betales tilbake. Han understreker også at det er en offentlig innstans som eventuelt har betalt ut erstatningen og at det for dem finnes en foreldelsesfrist på ti år.

Frifunnet i tre norske saker

I sin tid ble Bergwall dømt for åtte drap i seks ulike rettssaker. Frifinnelsen i Gry- og Trine-sakene betyr at han nå er frifunnet for fem drap.

Om han også blir frifunnet for de tre siste drapene (dømt i to ulike rettsaker), blir etter all sannsynlighet avgjort i løpet av året.

I fjor ble han frifunnet i en annen sak som berører Norge. I 1988 forsvant Therese Johannessen (9) fra bydelen Fjell i Drammen. Ti år etter ble Thomas Quick dømt for drap på jentungen, men ingen erstatningsutbetaling til foreldrene.

Les også. Nytt blikk på Therese-gåten

For tiden arbeider både advokat Fridtjof Feydt og andre med å få gjenåpnet saken som foreldes i Norge neste sommer.

Siden 1991 har Bergwall vært underlagt tvungen psykiatrisk behandling ved institusjonen i Säter.

Personvernpolicy