Nytt Coronavirus funnet hos pasient i Storbritannia

ANGRIPER LUNGENE: De to bekreftede smittetilfellene av det nye viruset har hatt symptomene: feber, hoste, kortpustethet og pusteproblemer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
ANGRIPER LUNGENE: De to bekreftede smittetilfellene av det nye viruset har hatt symptomene: feber, hoste, kortpustethet og pusteproblemer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

En pasient er død og en alvorlig syk i Storbritannia etter bekreftet smittet med en hittil ukjent type Coronavirus. Viruset beskrives som SARS-lignende, men er antagelig mindre smittsomt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon kartlegger nå situasjonen etter at to personer med alvorlig, akutt luftveisinfeksjon med samtidig nyresvike, er bekreftet smittet med en hittil ukjent type Coronavirus, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Begge de smittede har oppholdt seg i Saudi Arabia. De to ble antakelig syke med cirka tre måneders mellomrom. Det er ikke holdepunkter for felles smittekilde eller for smitte mellom mennesker, ifølge Folkehelseinstituttet.

Pasienten som ble behandlet i Saudi Arabia døde, mens personen som har fått påvist smitte i Storbritannia, får intensivbehandling ved et sykehus i London, ifølge BBC.

SARS-lignende

Coronavirus tilhører en stor gruppe virus som blant annet omfatter forkjølelses- og andre luftveisvirus.

Noen kan gi alvorlig sykdom, som for eksempel SARS som rammet Kina i 2003 og tok livet av mer enn 800 mennesker verden over.

Dette nye viruset beskrives som SARS-lignende, men WHO sier det ikke er SARS.

Coronavirus spres vanligvis ved dråpesmitte, altså når en som er smittet hoster eller nyser, som ved vanlig influensa.

Men ifølge Health Protection Agency (HPA) i Storbritannia er det lite sannsynlig at det nye viruset er veldig smittsomt.

- Hadde det vært det, ville vi sett flere tilfeller, skriver HPA på sine nettsider.

Les også: - Kan drepe nesten alle virus

- Følger situasjonen nøye

I tillegg til de to bekreftede tilfellene, meldes det fra Storbritannia om en tredje person fra Saudi Arabia, som var innlagt i et sykehus i London i august med et lignende sykdomsbilde. Pasienten døde senere. Men i dette tilfellet foreligger det ikke en bekreftet virusanalyse.

- Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye, og deltar i dialogmøter med EU-kommisjonen og WHO, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved Avdeling for infeksjonsovervåking i en pressemelding.

Les også: - Virusene forårsaker ikke ME

Instituttet har også henvendt seg til de infeksjonsmedisinske avdelingene ved alle regionsykehusene i Norge:

- Ingen av disse rapporterte om innleggelser av pasienter med et slikt akutt sykdomsbilde, sier Rønning.

WHO har ikke anbefalt reiserestriksjoner på bakgrunn av de meldte tilfellene.

Les også:

- Barn får astma på grunn av trafikkforurensning

- Norge bruker for lite penger på helse

Tuberkulose-alarm i Oslo-barnehage

Les mer om helse i ABC Nyheter

Personvernpolicy