- Dialog har ikke gitt noen løsninger

VIL HJEM: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fortsatt i Kongo. Nå forlanger deres advokat fortgang i prosessen med å få de to drapsdømte nordmennene hjem. (Arkivfoto: NTB scanpix)
VIL HJEM: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fortsatt i Kongo. Nå forlanger deres advokat fortgang i prosessen med å få de to drapsdømte nordmennene hjem. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Advokat Morten Furuholmen mener norske myndigheter må vurdere økonomiske sanksjoner mot Kongo for å få Tjostolv Moland og Joshua French til Norge. UD sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongo har i løpet av tre år fått 500 millioner kroner av Norge til regnskogfondet. I fjor fikk landet 178 millioner i bistandsmidler.

Denne uken møter trolig utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) Kongos utenriksminister i New York.

Ber norske myndigheter reagere

Målet er benådning eller en overføringsavtale til Norge for French og Moland, som er dømt for drap og spionasje i Kongo. De to har vært fengslet siden 2009.

– Dialog har ikke gitt noen løsninger. Selv om jeg har forståelse for at det er vanskelig å nå fram i et så komplisert land som Kongo, bør ikke norske myndigheter lenger akseptere halvtomme løfter, sier Morten Furuholmen, som bistår Moland og French.

– Norge og Storbritannia har gitt til sammen en milliard til regnskogfondet i Kongo, og mitt spørsmål er om kanskje bidragene bør stilles i bero til denne saken er løst, sier Furuholmen til Aftenposten.

Les også: Støre: - Vi jobber aktivt for Kongo-fangene

- I strid med prinsipper

Utenriksdepartementets pressetalsmann Frode O. Andersen sier støtten til Kongo kanaliseres gjennom FN og internasjonale organisasjoner og dermed ikke går til den kongolesiske regjeringen. Han mener det ikke er riktig å bruke økonomiske pressmidler i denne saken.

– Størstedelen av bistanden til Kongo går til konfliktrammede mennesker i Øst-Kongo. Disse midlene gis på grunn av et humanitært behov og det vil ikke være riktig å bruke dette som et pressmiddel, sier han.

Også klimastøtten til landet går vi internasjonale organisasjoner og ikke den kongolesiske regjeringen.

I slutten av mars uttalte daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre at norske myndigheter jobber aktivt for å finne en løsning for de drapsdømte nordmennene.

Uttalelsen kom som et resultat av at den norske predikanten Rune Edvardsen hevdet at Kongo stod klare til å utlevere de French og Moland.

Les også:

- Soningsforholdene er skremmende

Norge vil ha benådning av Moland og French

Opprør i French og Molands nye fengsel


Les flere nyheter

Personvernpolicy