3000 studenter i boligkø

3000 studenter er fremdeles på boligjakt, én måned etter studiestart. Her Fysikkbygningen som huser Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på Universitet i Oslo (UiO) sin campus på Blindern. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
3000 studenter er fremdeles på boligjakt, én måned etter studiestart. Her Fysikkbygningen som huser Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på Universitet i Oslo (UiO) sin campus på Blindern. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

En måned etter studiestart mangler flere tusen studenter et sted å bo nær sitt studiested, melder Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved studiestart sto 15.000 studenter i boligkø, et rekordhøyt antall.

Den verste krisen har gitt seg, men ifølge tall Aftenposten har hentet inn er køene fortsatt lange. Basert på studentsamskipnadenes anslag står fortsatt omkring 3000 i kø. Situasjonen er verst i Oslo og Tromsø.

- Ingen av dem som står i kø, bor på gaten. Men det er problematisk at så mange har ønsket studentbolig uten å få det, sier boligsjef Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo til Aftenposten.

Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Øyvind Berdal, tror grunnen til de lange køene er at flere tar høyere utdanning, samtidig som boligprisene øker.

Les også: Slik legger du opp penger til egen bolig

NSOs mål er at det skal være studentboliger til 20 prosent av studentene. I dag er tallet ifølge organisasjonen 13,8 prosent og synkende.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sier til Aftenposten at de ferske tallene viser at «det går bedre enn hun hadde håpet».

- Det betyr at 12.000 har fått seg et sted å bo som de er fornøyde med i løpet av en måned. Det skjer til tross for at det er flere studenter og tøffere boligmarked, sier hun til avisen.

Ifølge departementets tall finnes det studentboliger til 15,5 prosent av studentene, og dette tallet har vært stabilt de siste ti årene. Derfor er kunnskapsministeren uenig med NSO i at etterslepet blir større. Hun bemerker at Regjeringen har bygd 1000 studentboliger årlig de siste årene, som tilsvarer studentorganisasjonenes krav.

- Nå har vi 2000 nye boliger under bygging. Det vil øke dekningsgraden. Jeg har også foreslått for SV å doble utbyggingstakten til 2000 hybler i året i neste regjeringsperiode. Dessuten vil vi se på satsene for statstilskudd, sier Halvorsen til Aftenposten.

Les også: - Det beste universitetet om 25 år heter kanskje Google University

Les flere nyheter

Personvernpolicy