Tuberkulose-alarm i Oslo-barnehage

Ti barn behandles forebyggende mot tuberkulose fordi en ansatt i barnehagen de går i har testet positivt for smittsom tuberkulose. (Foto: Colourbox.com)
Ti barn behandles forebyggende mot tuberkulose fordi en ansatt i barnehagen de går i har testet positivt for smittsom tuberkulose. (Foto: Colourbox.com)

Smittsom tuberkulose påvist hos barnehageansatt. Nå behandles ti barnehagebarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om tuberkulose

Tuberkelbakterien sprer seg via mikroskopiske dråper som sendes ut i luften når en person med ubehandlet, aktiv tuberkulose hoster, snakker, ler eller nyser.

Selv om tuberkulose er smittsomt, er det ikke en sykdom som du har lett for å få. Vanligvis må du være i kontakt med en infisert person over lang tid, gjerne opptil 8 timer om dagen i opptil 6 måneder, for at du skal bli infisert.

Det er mye mer sannsynlig at du smittes av tuberkulose fra et familiemedlem eller en nær arbeidskollega, enn av en fremmed på bussen eller på en restaurant.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har beregnet at om lag en tredjedel av verdens befolkning er infisert med tuberkulose. Forekomsten er høyest i Afrika sør for Sahara og i Sydøst-Asia. Særlig kombinasjonen hiv/aids og tuberkulose er uheldig. WHO angir at 380.000 mennesker døde med denne kombinasjonen i 2009.

Kilde: NHI.no

Den tuberkulosesmittede ansatte skal ha vært i kontakt med barna jevnlig. Hver dag de neste ukene skal barna som er under fem år, få forebyggende medisiner, melder VG.

- Før det er avklart om barna er smittet eller ei behandles alle barna forebyggende. Det kan ta flere uker fra smitte til man utvikler symptomer. Det betyr at de hver dag får medisiner av hjemmesykepleien under hovedoppsyn av oss, inntil vi vet om de er smittet eller ei, sier overlege Astrid Rojahn på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus til VG.

Nå vil den ansvarlige bydelsoverlegen foreta en miljøundersøkelse på avdelingen der vedkommende har jobbet.

Foreldrene til barnehagebarna blir først informert om tiltakene senere i dag.

Selv om alt tyder på at det dreier seg om smittsom tuberkulose, er sykdommen ikke regnet som svært smittsom, ifølge Folkehelseinstituttet.

Barn kan for eksempel leve sammen med syke foreldre over lengre tid uten å bli smittet og dersom behandlingen starter opp raskt blir de aller fleste friske.

Les også:

WHO slår tuberkulosealarm i Europa

Les mer om helse i ABC Nyheter

Personvernpolicy