Bo Xilais politisjef dømt til 15 år i fengsel

Tidligere politisjef Wang Lijun under rettssaken mot ham i Chengdu. Han ble mandag dømt til 15 år i fengsel. Foto: REUTERS/CCTV via Reuters TV/NTB scanpix
Tidligere politisjef Wang Lijun under rettssaken mot ham i Chengdu. Han ble mandag dømt til 15 år i fengsel. Foto: REUTERS/CCTV via Reuters TV/NTB scanpix

Politisjefen som startet den største politiske skandalen i Kina på flere tiår, er dømt til 15 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wang Lijun ble mandag funnet skyldig i fire tiltalepunkter, blant dem forsøk på å skjule drap på den britiske forretningsmann. Han ble også dømt for maktmisbruk og for å ha mottatt bestikkelser.

Wang ble regnet som den tidligere toppolitikeren Bo Xilais høyre hånd.

Skjulte drap

Bakgrunnen for anklagene er at Wang skal ha hjulpet Gu Kailai, kona til Bo Xilai, med å skjule drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood i november i fjor.

Da han i kjølvannet av dette fikk sparken som politisjef, søkte Wang tilflukt i USAs konsulat i Chengdu i mer enn ett døgn. Det ble startskuddet for opprullingen av den politiske skandalen. Gu ble i august dømt for drapet. Bo er på sin side blitt avsatt som leder for kommunistpartiet i Chongqing og suspendert fra politbyrået.

Bo for retten?

Spenningen knytter seg nå til hva som kommer til å skje med Bo, som ikke har vist seg offentlig siden skandalen eksploderte. Han skal nå være under etterforskning av partiledelsen, som vurderer om han skal stilles for retten.

Ekspertene er delt i oppfatningen om Bo vil bli stilt for retten, eller om partitoppene vil spare seg selv ydmykelsen og heller la ham slippe unna med en disiplinærstraff.

Dommen mot Wang kom kort tid før Det kinesiske kommunistpartiet samles for å velge nye ledere.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy