Espen Barth Eide leder FN-møte søndag:

Får rapport om israelsk apartheid-stat i fanget

Får Israel-konflikten rett i fanget søndag: Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto:   EPA/VALDA KALNINA LATVIA OU/NTB scanpix.
Får Israel-konflikten rett i fanget søndag: Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: EPA/VALDA KALNINA LATVIA OU/NTB scanpix.

Palestinerne kan ende opp i en israelsk apartheid-stat. Det går fram av en rapport til giverlandsmøtet for palestinerne som ledes av Norges nybakte utenriksminister i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Uten en merkbar endring i retning av en rettferdig og varig avtale vil israelere og palestinere uvegerlig gli inn i en stat som styres av apartheid-prinsipper», heter det i en rapport palestinerne skal legge fram på en konferanse i New York søndag.

Utenriksminister Eide leder giverlandsgruppemøte for palestinerne (AHLC) hvor blant annet palestinernes finansminister Nabil Kassis, israelernes viseutenriksminister Daniel Ayalon, leder for FNs politiske avdeling Jeffery Feltman, EUs utenriksminister Catherine Ashton og kvartettens Midtøsten-utsending Tony Blair deltar.

- Uholdbar situasjon

«Situasjonen i dag verken økonomisk eller politisk holdbar», heter det videre i rapporten der det hevdes at opprettelsen av en levedyktig palestinsk stat ikke er mulig uten at okkupasjonen av hele Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og Gaza oppheves.

Selvstyremyndigheten oppfordrer giverkonferansen til å presse Israel til å fjerne alle veisperringer på den okkuperte Vestbredden og tillate ubegrenset tilgang til alle områder, inkludert 60 prosent av området som er under full israelsk kontroll.

Les også: Israel godtar tre nye ulovlige bosettinger i palestinsk område

River 64 hjem i måneden

I tillegg ber de dem protestere mot israelernes riving av palestinske hjem.

Ifølge en ny rapport fra en internasjonal gruppe av bistandsorganisasjoner har israelerne tredoblet antall rivninger i de tre siste årene. Nå rives i gjennomsnitt 64 palestinske hus i måneden.

Direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne har vært frosset siden september 2010.

Les også: Israel-venner mister skattefradrag

Les mer om konflikten mellom Israel og Palestina

Les andre nyheter

Personvernpolicy