Fem fabelaktige Mac-tillegg

FAVORITTER: Disse Mac-appene klarer jeg meg ikke uten. (Foto: All Over Press / ill.)
FAVORITTER: Disse Mac-appene klarer jeg meg ikke uten. (Foto: All Over Press / ill.)

Hvis vi skal formulere det med BI-språk: Slik øker du produktiviteten kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Mennesket er dømt til å finne snarveier. Besøk et hvilket som helst offentlig friluftsområde med store, grønne plener, og du vil fort se hvor arealplanleggerne bommet: En opptråkket, stort sett diagonal strek over en gressplen viser hvor utrolig fristende det er å kutte litt på hjørnene. Snarveiene har også sin helt naturlige plass på en Mac. Operativsystemet OS X har et utall slike snarveier innebygd, stort sett i form av tastekombinasjoner, men de dekker på langt nær alle brukeres behov. Vi har plukket ut fem av våre favorittillegg og -programmer til Mac som gjør hverdagen betydelig enklere.

Les også: TEST av råsterk gjør-det-selv-PC!

1. Default Folder X

Apple har brukt betydelige ressurser på å pusse på alt fra kalendere til påloggingsvinduer til skjermsparere gjennom årene, men en av de mest grunnleggende funksjonene - åpning og lagring av filer i et program - er det dessverre ikke gjort så mye med.

Det ordner heldigvis Default Folder X opp i. Med dette systemtillegget til 35 dollar (rundt 200 kroner) får fildialog-boksen en sort ramme rundt seg, som inneholder en rekke smarte funksjoner. Du kan blant annet legge til en rekke favorittmapper i høyremargen, som du enkelt kan veksle mellom. Den kanskje nyttigste funksjonen lister opp alle mapper du nylig har besøkt, og du kan også gi mapper og filer nytt navn, åpne disse i Finder, legge til kommentarer og så videre.

Du kan også tildele ulike programmer en dedikert hjemmemappa, som blir første mappa som dukker opp når du åpner og lagrer filer. Favorittmapper og liknende kan tildeles snarveier, såkalte "hot keys" hvis vi bruker Apple-språk, og hvert program kan selvfølgelig ha hvert sitt sett med favoritter.

Default Folder X er gratis i 30 dager, og kan lastes ned her.

2. Alfred App

Alfred Nobel. Alfred Hitchcock. Og så altså bare Alfred. Dette tillegget tilhører kategorien "utrolig at den er gratis", og er et så evnerikt stykke arbeid at det nesten fortjener å havne i samme kategori som de to andre alfredene vi akkurat nevnte.

De som har vært borti Quicksilver vet veldig godt hva dette er: En såkalt "launcher" med mye, mye attåt. En "launcher" er i utgangspunktet et systemtillegg som gjør det mulig å få lynrask tilgang til alt fra programmer til filer og mapper, uten å gå via filutforskeren i Finder, eller via for eksempel docken. Etter at Alfred er installert kan du fra hvor du enn måtte befinne deg i OS X starte Safari, Photoshop eller andre programmer ved å trykke hurtig to ganger på en selvvalgt tast, og deretter skrive noen få bokstaver i programnavnet (eller fil- eller mappenavnet). Alt skjer via et diskret sprett-opp-vindu. Alfred vil etterhvert forstå hvilke programmer du bruker oftest, og etter kort tid vil du i flere tilfeller slippe unna med å skrive "s" for "Safari" eller "ph" for "Photoshop".

Alfred kan selvfølgelig også gjøre andre ting, som å liste ut de siste filene du har brukt, søke i Google, eller finne hver eneste lille fil du måtte ha liggende på disken.

Programmet er gratis, og kan lastes ned her. Ønsker du enda mer kraft og muligheter kan du kjøpe en "Power Pack" til 15 pund (rundt 140 kroner).

3. SizeUp

Før OS X ble sluppet i 2001 fantes det et operativsystem fra Apple som het - nettopp - OS 9. En av de tingene gamle Mac-brukere kan huske er at det var mulig å klikke på en knapp i et programvindu, så fylte det umiddelbart hele skjermen. Det er ikke uten videre mulig i OS X, hvis du da ikke installerer et tillegg som for eksempel SizeUp.

Ved hjelp av en rekke tastekombinasjoner kan du blant annet blåse opp et vindu til fullskjermstørrelse, du kan sentrere et vindu midt på skjermen, og du kan i det hele tatt manipulere og flytte både Finder-vindu og programvindu på en måte som Apples OS aldri har tillatt.

SizeUp kan i utgangspunktet brukes i demomodus til verden går under, men du kan også kjøpe tillegget for 13 dollar (rundt 75 kroner). Du laster ned programmet her.

4. TotalFinder

Vi vender nok en gang tilbake til Finder, Apples filutforsker. Den har flere mangler, og en av de mer irriterende for min del har vært hvor tungvint det kan være å forholde seg til flere mapper samtidig. Du har riktignok muligheten til å lime inn noen favorittmapper i Finders venstremarg, men der kan det fort bli rotete og uoversiktelig.

TotalFinder gjør noe veldig enkelt, men likevel veldig nyttig: Den gjør at Finder får faner. Mange, mange faner, om du vil.

Dermed kan du for eksempel lage en Finder med dine ti mest brukte mapper tilgjengelig hele tiden. TotalFinder husker mappene etter omstart, slik at du slipper å hente dem opp på ny.

Når de først er framme kan du navigere mellom dem med samme tastekombinasjon som når du veksler mellom åpne faner i nettleseren (ctrl + Tab), og du kan enkelt dra filer eller mapper fra én fane til en annen. Ved å trykke Alt + U får du opp dobbelrutefunksjonen, som gjør at du kan se to destinasjoner samtidig, istedenfor bare én som er vanlig.

TotalFinder koster 18 dollar (rundt 100 kroner), men kan brukes i demomodus i lang, lang tid. Programmet kan lastes ned her.

5. 1Password

Etter utallige forsøk med eget hode viser det seg at det kun er i stand til å huske noen få brukernavn og passordkombinasjoner, og ofte er de passordene det klarer huske så dårlige at de lar seg knekke av toåringer som tilfeldigvis hamrer løs på tastaturet.

Det bør derfor ikke komme som noen bombe på Mac-brukerne, eller PC-brukerne for den saks skyld, at vi har valgt ut 1Password som er en av våre favoritter. Den tar vare på passordene dine bak et tungt, militært lag av beskyttelse, samtidig som den er tilgjengelig på de fleste store plattformer, inkludert iPhone/iPad og Android-mobiler.

Du kan enkelt synkronisere passordene dine mot den svært populære skytjenesten Dropbox, hvilket betyr at du har med deg de svært avanserte passordene nesten uansett hvor du er. 1Password genererer nemlig også lange, kryptiske, vanskelige passord som er helt umulige å huske for hvermansen, og dessuten svært vanskelige å knekke for hackere.

Alle vanlige nettlesere støttes også, noe som gjør det svært enkelt å logge deg på alt fra Amazon til nettbanken uten at du behøver huske annet enn hovedpassordet til 1Password-programmet. Det bør du til gjengjeld huske veldig, veldig godt.

1Password-programmet er i utgangspunktet gratis, og kan lastes ned her. Merk dog at du får full funksjonalitet i 30 dager, etter prøveperioden vil det for de fleste lønne seg å kjøpe programmet for 50 dollar (rundt 300 kroner). Mobilappene koster også penger.

Les også: Slik installerer du Windows 8 på en billig-PC

Personvernpolicy