Staten dømt for menneskerettighetsbrudd mot forfulgt kvinne

Borgarting lagmannsrett mener politiet ikke gjorde nok for å stoppe en mann som i årevis terroriserte sin ekskjæreste etter en grov voldsdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen angrep i 1998 kvinnen med en grovlenket kjetting, og påførte henne også slag og spark og holdt en kniv mot halsen hennes. Mens voldsepisoden pågikk, kom han med flere drapstrusler.

For dette fikk han en fengselsdom, men det er i forbindelse med at mannen gjentatte ganger truet kvinnen og brøt besøksforbud de neste seks årene at politi og påtalemyndighet har feilet sine forpliktelser etter Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK).

Mannen, som har fått diagnosen alvorlig dyssosial personlighetsforstyrrelse, plaget også ekskjærestens naboer, venner og barn. Kvinnen prøvde alt, til og med å flytte til hemmelig adresse på en annen kant av landet, uten at det stoppet ekskjæresten fra å oppsøke og kontakte henne.

Les også: FN-rapport navngir krigsforbrytere i Syria

Henla anmeldelser

I en av truslene ga mannen uttrykk for at han ville «blåse huet av» ekskjæresten hvis hun ikke kom tilbake til ham. Kvinnen levde under konstant frykt i årene hun ble terrorisert av sin tidligere kjæreste.

Borgarting anfører at politiet iverksatte tiltak som å hente mannen inn til avhør, sette ham i varetekt, beslaglegge telefonen hans og patruljerte kvinnens nabolag nesten daglig. Men påtalemyndigheten utnyttet ikke godt nok mulighetene til å straffeforfølge mannen. I stedet for å straffeforfølge mannen, har de nøyd seg med bøter. Flere av anmeldelsene er også henlagt, noe retten betegner som underlig.

Les også: Livstidsdømt øksemorder satt fri som helt

Kunne stoppet ham

– Desto flere siktelser og tiltaler, jo større ville mulighetene vært for å få stoppet ham ved å begjære varetektsfengsling eller iverksette straffesak med tanke på domfellelse, skriver lagmannsretten.

Dommen om brudd på EMKs artikkel 3 går mot Oslo tingretts kjennelse i saken, og er avgitt med dissens fra en av de tre lagdommerne.

Dommen falt tirsdag denne uken. Kvinnen er tilkjent drøyt 100.000 kroner i sakskostnader fra Staten ved Justisdepartementet.

Politiet bemerket i lagmannsretten at denne type saker håndteres bedre i dag enn i perioden kvinnen ble utsatt for trusler.

Les flere nyheter

Personvernpolicy